Beyaz Saray'dan bugün yapılan açıklamada, “Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenleyeceğini askeri operasyona destek vermeyeceğiz” açıklamasından sonra gözlerin çevrildiği sınırda hareketlilik yaşanırken; Reuters haber kanalı, son dakika olarak geçtiği haberinde, Rojava'ya düzenlencek askeri operasyonun ABD askerlerinin çekilmesinden sonra başlayacağını öne sürdü.
İsmini açıklamayan bir Türk yetkili, Türkiye'nin büyük olasılıkla ABD'li askerlerin operasyon bölgesinden çekilene kadar bekleyeceğini söyledi.
Reuters tarafından aktarılan haberde, Beyaz Saray'ın Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine bir harekat düzenleyeceğini açıklaması üzerine konuşan bir Türk yetkilinin, söz konusu operasyonun 'ABD'nin çekilmesinin ardından başlayacağını' söylediği belirtildi.
Konuşan üst düzey Türk yetkili, bu kararın 'herhangi bir kaza yaşanmaması' adına alındığını açıkladı ve sürecin tamamlanması için yaklaşık bir haftalık bir süre geçeceğini söyledi.
ABD'Lİ YETKİLİLER: TSK-SDG ÇATIŞMASI ÇIKARSA MÜDAHALE ETMEYECEĞİZ
Öte yandan Amerikan basınına konuşan üst düzey yetkililerse, ‘harekatın yolundan çekilmek için' askerlerin yerini değiştirmeye başladıklarını, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Fırat'ın doğusunu kontrol eden Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında olası bir çatışmaya müdahale etmeyeceklerini söyledi. Yetkililer bununla birlikte, Türkiye'nin planları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmadıklarını da vurguladı.
‘SDG'nin Tepkisine Göre Tamamen Çekilebiliriz'
New York Times gazetesine konuşan bir yetkili, Amerikan askerlerinin ‘Türk askerleriyle birlikte çalıştıkları güvenli bölgenin dışında, yeri açıklanmayan ancak harekatın yolunda olmayan' bir noktaya çekileceğini belirtti. Aynı yetkili, ‘Türkiye'nin olası harekatının SDG'den büyük tepkiyi tetiklemesinin beklendiğini', bunun da Amerikan askerlerinin Suriye'den tamamen çekilmesine yol açabileceğini söyledi.
‘TSK-SDG Çatışması Çıkarsa Müdahale Etmeyeceğiz'
Haberde, “Pazar gecesi temas kurduğumuz Amerikalı yetkililer, Amerikan askerlerinin sınırdan ne kadar geriye konuşlanacağı veya bunun, şu an Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve terörle mücadele operasyonlarını destekleyen 1100 Amerikan askeri için daha geniş çaplı bir çekilmenin başlangıcına işaret edip etmediği hakkında bilgi vermedi” ifadeleri kullanıldı. Gazeteye konuşan bir yetkilinin, “Türkleri desteklemeyeceğiz ve SDG'yi de desteklemeyeceğiz. Savaşırlarsa bunun dışında kalacağız” sözleri dikkat çekti.
‘Harekatın Neye Benzeyeceği Hakkında Bir Fikrimiz Yok'
Washington Post gazetesinin görüş aldığı bir yetkiliyse, ‘durumun hâlâ gelişmekte olduğunu' ve ‘Amerikan hükümetinin Türkiye'nin operasyonunun neye benzeyeceği konusunda hiçbir fikri olmadığını' söyledi. Yetkili, harekatın küçük ve sembolik mi yoksa, Suriye içlerinde 30-40 kilometre ilerleyecek büyük bir operasyon mu olacağını bilmediklerini belirtti.
‘Kürtleri Kaderlerine Terk Etmek Konusunda Şüphe Var'
Wall Street Journal gazetesine konuşan yetkililerse, ‘Türkiye'nin ağır silahlar ve kapsamlı bir güçle geniş bir harekât düzenlemesi halinde, bir NATO müttefikiyle olası çatışmadan kaçınmak için ABD'nin Suriye'deki 1100 askerini çekmekten başka şansının kalmayabileceği' yorumu yaptı. Gazetenin haberinde, “Amerikalı yetkililer, bölgeden asker çekmek ve yakın müttefikleri olan Kürtleri belirsiz bir kadere terk etmek konusunda derin şüpheleri olduğunu söyledi” denildi.
‘IŞİD'e Karşı Ortaksız Kalırsak Tümden Çekiliriz'
Gazeteye konuşan bir yetkili, Amerikan askerlerinin çatışmadan uzak bir bölgeye gidebileceğini veya Türkiye'nin harekâtının boyutuna göre tamamen çekilebileceğini söyleyerek, “Bu noktada her şey harekâtın türüne bağlı olacak” dedi. Yetkili, topyekûn çekilme için “Şu açık ki, bu da ihtimal dahilinde” ifadelerini kullandı. Böyle bir durumda ‘IŞİD'le savaşta en yakın müttefiklerini kaybedeceklerini' ve IŞİD'e karşı ortaksız kalmaları halinde bölgede asker tutmaya gerek görmeyeceklerini belirten yetkili, “Eğer yaygın çatışma yaşanır ve Suriye'de artık bir ortağımız kalmazsa, o zaman gideriz” dedi.