Reuters haber ajansı, Körfez'deki batılı diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan ile Katar arasındaki görüşmelerin çöktüğünü bildirildi.
Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'in terörizme destek verdiği gerekçesiyle Haziran 2017 yılında Katar'a ekonomik ve siyasi ambargo kararı almasından sonra, Riyad yönetiminin Doha yönetimiyle arasında bozulan ilişkiyi yeniden düzeltme girişimleri başarısızlıkla sonuçlandığı öne sürüldü.
Reuters haber ajansı, Körfez'deki 4 Batılı diplomat ve Katar'a yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın talimatı üzerine bir Suudi heyetinin, Doha yönetimi ile bozulan ilişkilerini düzeltmek için görüşmelerde bulunduğunu belirtti.
Ancak Katar ve Suudi yetkililerin görüşmeye başlamasından hemen sonra, görüşmelerin çöktüğü bildirildi.
Katar'ın öncelikle, tek kara sınırı olan Suudi Arabistan'dan sınırlarını açmasını istediği; ayrıca, ambargocu diğer Arap ülkelerinden de vatandaşlarının hareket özgürlüğünü geri kazanmak için Katar uçaklarına havaalanlarını açmasını istediği öğrenildi.
Riyad yönetiminin ise, Katar'dan öncelikle bölgesel çatışmalarda Suudi karşıtı parti ve ülkelere destek vermemesi; dış politikada da köklü bir değişiklik göstermesini beklediği belirtildi.
Körfez'deki bir Batılı diplomat ise, Suudi Arabistan'ın Doha yönetiminden yeni taahhütlere bağlılığını içeren yeni bir düzenleme yapılmasını da şart koştuğunu ileri sürdü.
Görüşmelerdeki gelişmelere aşina olan iki Körfez kaynağı da, Katar'ı boykot eden diğer ülkeleri temsil eden Suudi Arabistan'ın, geçen Aralık ayında Riyad'da düzenlenen Körfez Zirvesi'ne davet edilmesine rağmen Katar Emiri Temim bin Hamad es-Sani'nin katılmaması yüzünden görüşmelerin sona erdiğini söyledi.
Batılı diplomatlar, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra büyük prestij kaybeden Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın bu yıl 21-22 Kasım tarihleri arasında başkent Riyad'da yapılacak olan G20 Zirvesi öncesi dış politikada zafer kazanmak istediğini öne sürdüler.
5 Haziran 2017'de, Suudi Arabistan, BAE, Mısır, Bahreyn, sabah saatlerinde Doha ile diplomatik ilişkilerini sonlandırdığını, hava sahalarını Katar'a kapattıklarını duyurmuştu. Katar'ın dış dünyaya açılan tek kara kapısının da Riyad tarafından kapatılmasıyla Körfez'in tarihteki en büyük diplomatik krizi başlamıştı.
Bu ülkeler Katar'ı terörizmi desteklemek ve bölgesel rakibi İran'a yaklaşmakla suçladı.
Ambargocu ülkeler tarafından Katar'a sunulan 13 maddelik talep listesindeki maddeler arasında da, Türkiye'nin Katar'daki askeri varlığınının derhal iptal edilmesi ve askeri işbirliğinin bitirilmesi istenmişti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'in ise, New York'ta bulunan gayrimenkullerine yatırım yapmadığı için Katar'ın diğer Körfez ülkeleri tarafından ablukaya alınmasına önayak olduğu öne sürülmüştü.