Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Rum Yönetimine bağlı Başpiskopos: Kıbrıslı Türkler, aslında din değiştirmiş Hristiyan Rumlar

Güney Kıbrıs Rum Yönetimine bağlı Başpiskopos Hristosmos 'Kıbrıslı Türkler, ekonomik baskılar nedeniyle din değiştirmek zorunda kalmış Hristiyan Rum'dur'dedi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-03 12:52:52

Rum Yönetimine bağlı Başpiskopos: Kıbrıslı Türkler, aslında din değiştirmiş Hristiyan Rumlar

Kuzey Kıbrıs ile Güney yönetimi arasında müzakereler devam ederken,Güney Kıbrıs Rum Yönetimine bağlı Başpiskopos Hristosmos'tan tartışmalara nednen olacak açıklamalar geldi. Hristosmos "Kıbrıslı Türkler aslında ekonomik baskılarla din değiştirmiş Hristiyan Rumlardır" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN GARANTÖR OLDUĞU ANLAŞMADAN ÇEKİLELİM"

Başpiskopos ayrıca Türkiye'nin garantörü olduğu uzlaşı müzakerelerinden de çekilmesi gerektiğini söyledi.

"TÜRKLER DÖNERSE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM OLUR"

Hristosmos, Kıbrıs'a yerleşen Türk kökenlilerin Türkiye'ye dönmesi durumunda Kıbrıs'ta iki devletli bir çözüm olabileceğini belirtti. Kısa süre içerisinde Rum siyasilerden tepki toplayan iki devletli çözüm sözlerine daha sonra açıklama getiren Hristosmos, "Ben çocukların anlaması için devlet ifadesi kullandım, iki kurucu devleti, federalliği kastettim" dedi.

KKTC YÖNETİMİNDEN SERT CEVAP

KKTC Başbakanı Hüseyin Özgürün, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Başpiskopos Hristosmos, Kıbrıs Türk halkını aşağılayıcı tavırlarını sürdürürken, saygı sınırları ile birlikte haddini de aşmıştır" ifadelerini kullandı.

"BİR İSKÂN POLİTİKASININ SONUCU"

Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Sabah Yazarı Erhan Afyoncu,araştırmalara göre Kıbrıs Türklerinin, fetihten sonra Anadolu'dan getirilerek adaya yerleştirilen Türkmenler'in torunları olduğunu yazdı.

İşte Afyoncu'nun yazısının ilgili kısmı:

ANADOLU'DAN GİTTİLER

Fetihten sonra, Kıbrıs'ta fethi daimi kılmak için bir iskân siyaseti takip edilerek, binlerce Türk Anadolu'dan getirilerek adaya yerleştirildi. Fetihten sonra Kıbrıs'a Türkler'in yerleşmesi için iki yıl vergi muafiyeti tanınmış ve Anadolu'da belirlenmiş bazı bölgelerden, on hanede bir hanenin zorla Kıbrıs'a yerleştirilmesi emri çıkarılmıştı. Adaya gönderilmek üzere Aksaray, Beyşehir, Seydişehir, Develi, Anduğı, Ürgüp, Niğde, Bor, Ilgın, İshaklı (Sultandağı), Akşehir, Koçhisar ve Mersin'den 12 bin hanenin gönderilmesi planlanmıştı. Ancak ada iklimi Anadolulu Türkler tarafından beğenilmediği için 1572-1581 yılları arasında ancak 8 bin hane adaya gönderilebildi. Bu da yaklaşık 40 bin kişilik bir nüfusa tekabül eder. İskân edilen Türkler'in bir kısmı ise sonradan olumsuz ada şartlarından dolayı Anadolu'ya geri döndü. Kıbrıs'a Türkler'in iskânı daha sonraki asırlarda da sürdü.

KIBRIS'A ORTODOKS BAŞPİSKOPOS ATANDI

Kıbrıs'ın fethinden sonra Venedikliler'in bir köye sürdükleri Ortodoks başpiskoposu buradan getirtilerek, Kıbrıs başpiskoposluğuna tayin edildi. Başpiskoposa veziriazamın huzuruna çıkabilmek dahil, çeşitli imtiyazlar verildi.

Haber Ara