Rus askeri uzman emekli Albay Mikhail Khodarenok'un, RT. Com için kaleme aldığı, “Elveda, İncirlik. İncirlik kapatılırsa ABD'nin kaybedeceği çok şey var” başlıktaki makalesinde, ABD'nin İncirlik'ten ayrılması durumda, Ortadoğu'daki savaş ve operasyonel kapasitesininin kesinlikle azalacağını söyledi.
Khodarenok'un makalesinin tam metni şöyle:
ANKARA'NIN RESTİ, PENTAGON'U TELAŞLANDIRDI
Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'nın Washington'un yaptırımlarına bir yanıt olarak ABD güçlerini İncirlik ve Kurecik üslerinden çıkarabileceğini söyledi. Pentagon şimdi Türkiye ile ilişkilerin giderek kötüleşmesini engellemek için elinden gelen her şeyi yapıyor.
İncirlik Hava Üssü, stratejik bombardıman uçakları da dahil olmak üzere her türlü jeti barındırabilecek 3.048 metre uzunluğunda bir piste sahiptir. Baz istasyonunda uçak dağıtım alanları, barınaklar, depolar, iletişim merkezleri, radyo, aydınlatma, navigasyon ekipmanları, HQ üniteleri, bakım ve yardımcı alanlar bulunmaktadır. ABD ayrıca B61 nükleer bombalarının 40'ını üssünde saklıyor.
Türk Hava Kuvvetleri 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 10. Hava Kanadı ve ABD Hava Kuvvetleri'nin 39. Hava Üssü kanadının evi. Tahminler değişiklik gösterir, ancak orada 5.000'e kadar ABD Hava Kuvvetleri personeli bulunmaktadır.
İncirlik, KC-135 Stratotanker hava yakıt ikmali tankerlerini barındırmaktadır. Bu jetler Suriye ve Irak'taki hava operasyonlarına katıldı. Üssünde keşif uçağı ve insansız hava araçları da bulunmaktadır.
İncirlik, 1958 Lübnan krizi, Çöl Fırtınası Operasyonu (1991), Çöl Tilkisi Operasyonu (1998) ve Afganistan (2001'den), Irak (2003'ten) ve Suriye'deki savaşlar sırasında ABD Hava Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanıldı.
ERDOĞAN KAZANMAK İÇİN OYNUYOR
Recep Tayyip Erdoğan, Amerikalılardan toplanıp gitmelerini isterse (toplanmasına bile izin vermeyebilir), bu ABD Hava Kuvvetleri'nin Ortadoğu'daki savaş ve operasyonel kapasitesini kesinlikle azaltacaktır. İncirlik, Washington'a bölgedeki ülkelerle olan ilişkilerinde ve siyasi ve askeri durumları üzerinde etkili olabilmesinde ciddi bir kaldıraç sağlıyor.
Eğer ABD İncirlik Hava Üssünü kaybedecek olursa, bu hem savunma hem de saldırı yeteneklerini, özellikle İran topraklarından gelen bir tehdidin varsayımsal durumunda ciddi şekilde azaltacaktır. Ve Erdoğan bunu çok iyi biliyor. Hangi kartları oynayacağını biliyor ve kazanmak için oynuyor.
DİĞER YÜKSEK PROFİLLİ KAYIPLAR
ABD silahlı kuvvetlerinin bir diğer önemli varlığı ve NATO'nun füze savunma ağının önemli bir unsuru, Suriye sınırından çok uzakta olmayan Türkiye'nin güneyindeki Kürecik'te bulunan taşınabilir bir radar. İstasyon Malatya ilinde, deniz seviyesinden 2.100 metre yükseklikte bir tepede bulunmaktadır ve 1.000 km'ye kadar menzilli balistik füzeleri tespit edebilmektedir. Bu radarı kaybetmek NATO'nun füze saldırısı uyarı yeteneklerini önemli ölçüde sınırlandıracaktır.
İncirlik'te depolanan ABD nükleer silahlarına gelince, büyük olasılıkla artık orada değiller. Temmuz 2016'da Türkiye'de darbe girişiminden hemen sonra Amerikalıların nükleer silahları İncirlik'ten çıkardığına inanmak için nedenlerimiz var. Dolayısıyla, B61 bombalarının depolandığı İncirlik depolarının şu anda boş olması mümkündür.
İNCİRLİK SENARYOSU GERÇEKLEŞİRSE!
Eğer Erdoğan'ın senaryosu gerçekleşir, üsler kapatılırsa ABD'nin İncirlik'te kalanları toplaması uzun sürecek mi? ABD uçaklarının sadece birkaç saate ihtiyacı var. AN / TPY-2 radarı da bir Boeing C-17 Globemaster III'e yerleştirilebilir ve en yakın Avrupa üssüne gönderilebilir.
Ancak, altyapıya yatırılan ve aceleci bir kaçışta kaybedilecek olan fonları tahmin etmek çok daha zor olacaktır. Kalıcı yapılar hava veya demiryolu ile taşınamaz.
İncirlik'teki hava üssü gibi varlıklardan vazgeçmek ABD için bir savurganlık olurdu. Jeopolitik değeri olağanüstü.
Sonunda, Ankara ve Washington bir anlaşmaya varabilirler. ABD'nin, Erdoğan üzerinde baskı oluşturma girişimleri, muhtemelen yakın zamana kadar monolitik bir ittifak olduğu konusunda büyük bir bölünme ile son derece olumsuz sonuçlara yol açabilir.
Kuşkusuz Ankara hâlâ, Batı'dan birçok silah, donanım ve yedek parça ithalatı yapıyor. Ancak NATO üyeliği artık Ankara için hayati bir gereklilik değil.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.