“Erdoğan Kafkasya'nın sultanı olacak mı, Rusya engeline mi takılacak?”. Rus Komsomolskaya Pravda gazetesi, Dağlık Karaba'daki gelişmelerle ilgili son analizinde bu başlığı kullandı.
Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsü'nden İgor Skorikov ile Politolog Yevgeniy Ben'in gazeteye yaptığı değerlendirmelerden bazıları özetle şöyle:
Yevgeniy Ben: Avrupa Erdoğan'a çok bağımlı hale geldi
“Erdoğan neden şimdi yeni imkanlar olduğunu hissetti? Birincisi, Avrupa Erdoğan'a çok bağımlı hale geldi. Türkiye'den AB'ye gitmek isteyen mültecileri tutuyor.
İkincisi, Türkiye ile Rusya'nın doğal gaz boru hatları, Akkuyu Nükleer Santrali ve askeri alanda iş birliği var.
Üçüncüsü, Erdoğan, ABD Başkanı Trump iken haraket etmesi gerektiğini biliyor. Trump ise Erdoğan'ı "güçlü bir siyasi" olarak gördüğü için Türkiye'nin kendi başına hareket etmesine göz yummaya hazır olduğunu açıkça ortaya koydu.
Erdoğan'ın, Bakü'nün yardımıyla Transkafkasya'ya ses getirerek girmek için en uygun zamanı seçtiğini düşünüyorum.
Ancak Türkiye etki alanını daha ileriye, Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgelerine kadar genişletmeyi umuyor.
İvan Skorikov: Erdoğan direndi
Erdoğan'ın tüm açıklamaları 19. yüzyıl neo-Osmanlıcılık ruhuna uygun. Bu süreç uzun zamandır devam ediyor. Türkiye'nin varlığı Balkanlar'da, Orta Asya'da, hatta bazı bölgelerimizde, örneğin Tataristan'da veya Kırım'da büyüyor.
Türkiye'nin rövanş alma fikri var. Özellikle Türk ordusunun başarısız darbe girişiminden sonra gündeme geldi. Erdoğan direndi. Ülkede İslamlaşma sürüyor, bir zamanlar Ortodoksluğun ana kilisesi olan Ayasofya bile yeniden camiye dönüştürüldü.
Erdoğan, tüm Ortadoğu'nun lideri olan Osmanlı sultanlığına gözünü dikti. Batı'nın düzenlediği başarısız darbenin ardından Erdoğan, NATO'daki ortaklarının dostu olmadığını fark etti. Batı'ya yönelmenin anlamı olmadığını anladı, çünkü AB zaten Türkiye'yi almayı reddetti. Demek ki, Doğu'ya, Güney'e, Kuzey'e gitmek gerekiyor.
Türkiye, Rusya ile savaşmaya hazır değil ve NATO'dan partnerleri de buna izin vermezler. Ancak, Azerbaycan ve Suriye üzerinden bunu yapmaya hazır.
Diğer yandan Rusya, Karabağ'da barışın en az iki anahtarı olduğunu ve bunlardan birinin Ankara'da bulunduğunu anlıyor. Erdoğan, Azerbaycan'ın ikinci Türk devleti olduğunu söyleyerek İlham Aliyev üzerinde etki yaratabilir ve çatışmayı azaltabilir.
Ancak Rusya'nın yine de müdahale etmesi gerekebilir. Tarih, Transkafkasya'da düzen ve barışın yalnızca, Moskova'nın dahil olduğu durumlarda sağlandığını gösteriyor. Rusya'da 5 milyon Azerbaycanlı ve Ermeni yaşıyor. Bu çatışma bize yabancı değil.”
Kaynak: Türkrus