Rus öğrencilerden, Türk dünyasına büyük ilgi
Kırgız-Rus Slavyan Üniversitesinin ev sahipliğinde Rusya'nın Petersburg kentinde gerçekleşen, “Rusya ve Türk Dünyası: Rusya ve Kırgızistanlı Gençlerinin Bakışı” konulu Uluslararası Gençlik Forumu’na, Rusya’daki 12 üniversite ve akademik kurumdan 50 kişilik öğretim görevlisi ve öğrencileri katıldı.

Oluşturma Tarihi: 2019-04-27 17:31:21

Güncelleme Tarihi: 2019-04-27 17:31:21

Rusya'nın Türk dünyasına karşı ilgisi her geçen gün artıyor.  Kırgız-Rus Slavyan Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen, “Rusya ve Türk Dünyası: Rusya ve Kırgızistanlı Gençlerinin Bakışı” konulu Uluslararası Gençlik Forumu, Rus ve Kırgız öğrencilerini bir araya getirdi.

Gazetem'in haberine göre; Merkezi Rusya'nın Saint Petersburg kentinde olan Türkiye ile Kültürel ve Bilimsel İlişkiler Derneğinin organizasyonunda ve Rusya Devlet Başkanlığı Hibe Fonu desteği ve Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının (TÜRKSOY) katkılarıyla düzenlenen foruma, Rusya'daki 12 üniversite ve akademik kurumdan 50 kişilik öğretim görevlisi ve öğrencileri katıldı.
“Türk dünyası” konusunda ortak çalışmaları olan 35 yaşın altındaki öğrencilerin, lisansüstü öğrencilerin ve genç bilim insanlarının, Türk halklarının dillerini, kültürlerini, tarihini öğrenmelerinin sağlanması amaçlanan 7 oturumlu forumda TÜRKSOY'un faaliyetleri ve Türk dünyasıyla ilgili 50 farklı sunum yapıldı.

‘TÜRK DÜNYASI İLE RUSYA ARASINDA
TARİHİ VE KÖKLÜ BAĞLAR VAR'

Forum hakkında açıklamada bulunan Türkiye ile Kültürel ve Bilimsel İlişkiler Derneği Başkanı ve forumun organizatörü Aleksander Kolesnikov, “Rusya ile Türk dünyası arasındaki etkileşime büyük önem veriyoruz. Rus öğrencilerin Türk dünyası ile kaynaşmalarını amaçladık.” dedi.
Rusya ile Türk dünyası arasında tarihi ve köklü bağların bulunduğuna dikkati çeken Kolesnikov, “Rusya nüfusunun yüzde 15'ini Türk dili konuşan halklar oluşturuyor. Dolayısıyla Rus halkının tarihi olarak, Türk dünyası ile bir bağı vardır. Bu doğrultuda, Rusya'da öğrenciler, bağımsız Türk dili konuşan ülkeleri ile kültür, bilim ve eğitim iş birliğine gereksinim duyuyor.” diye konuştu.
Dünyada Rusya'daki Türkoloji eğitiminin daima ilk sıralarda yer aldığına işaret eden Kolesnikov, Rusya ve Türk dünyasının öğrencileri tarafından bu geleneğin sürdürülmesini arzuladıklarının altını çizdi.

‘GENÇLER ARASINDAKİ
YAKINLAŞMA SAĞLANMALI'

Türkiye ile Kültürel ve Bilimsel İlişkiler Derneği Türkiye Temsilcisi ve Ankara Politikalar Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kanbolat, Rusya ile Türk dünyası gençleri arasında yakınlaşma sağlanması gerektiğini söyledi.
Kanbolat, “Sovyetler Birliği dağıldığı zaman bütün dünyada Rusya ile Türkiye arasında Avrasya coğrafyasında bir rekabetin olacağı yönünde bir beklenti vardı. Geçen 25 yılda şunu gördük ki bu olmadı. Bunun yerini tamamlayıcı ilişki aldı. Doğrusu da bu. Çünkü sadece Kafkasya ve Orta Asya da değil, Sibirya'dan tutun Balkanlar'a kadar Türk dünyası ile Rus dünyası yüzyıllardır ortak coğrafyayı paylaşıyor. Bu coğrafyada birbirimizi anlamamız, birbirimizle konuşmamız ve üstelik geleceği şekillendirecek olan gençlerin birbirini entelektüel düzeyde anlaması önemlidir.” değerlendirmesini yaptı.