TIMETURK | HABER MERKEZİ
Rus petrol devi Rosneft, Suriye sınırına yakın bir bölge olan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) petrol çıkarma faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Kararın nedeninin Barış Pınarı Harekatı olduğu kaydedildi.
Rudaw İngilizce'nin Rus haber ajansı Interfax'tan aktardığına göre Rosneft Başkan Yardımcısı Eric Liron, IKBY içerisindeki faaliyetlerin devam ettiğini fakat Suriye sınırına yakın bölgelerde sorun oluşmması amacıyla bu kararın alındığını duyurdu.
Liron, bu kapsamda petrol sahası içerisindeki Blok 8 bölgesinde çalışanların güvenliği net olarak sağlanana kadar çalışmaların bekletileceğini fakat Blok 11'de normal olarak devam edildiğini aktardı.
BARIŞ PINARI HAREKATI
9 Ekim'de başlayan Barış Pınarı Harekatı'nda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu (SMO) 30 km derinliğe ulaşmış durumda. Kritik M4 otoyolu da ele geçirildi ve 17 Ekim günü ABD ve Türkiye arasında operasyona ara verildi. Türkiye'nin şarı ise terör örgütünün 35 km derinliğin gerisine çekilmesi. Toplam 5 gün yani 120 saat bekleneceği duyuruldu. Ankara, bunun bir ateşkes olmadığını belirterek, örgütün, belirlenen derinlikten çekilmemesi durumunda 120 saatlik sürenin sonunda operasna devam edileceğini belirtiyor.
16 Ekim tarihli son durum haritası
IRAK, SURİYE SINIRINI GÜÇLENDİRDİ
Irak ise bu kapsamda Suriye sırına güçlendirmek için takviye birlikler gönderdi.
ROSNEFT'IN IKBY'YE GİRİŞİ
Rus petrol devi Rosneft, toplam 5 bloğa ayrılan petrol bölgesinden 670 milyon varil petrol çıkarmak için Ekim 2017'de IKBY ile anlaşma imzalamıştı.
Şirketin bu alana girişi ise Eylül 2017'deki bağımsızlık referandumu girişimi sırasında yaşandı.
Referandum sırasında ve sonrasında Bağdat'ın müdahalesi ve merkezi hükümetle yaşanan sorunlar düşünüldüğünde, petrol devinin bu alana girerek, IKBY yönetimine fayda sağladı.
Reuters'ın aktardığına göre şu anda IKBY'nin Rosneft'e olan borcu, 2018 yılında yarıya kadar azalarak, 3 milyar dolardan 1.4 milyar dolara düştü.