Rus Pravda gazetesi: Yunanlılar, Çipras’ın ulusal itibarı zedelemesini affetmedi!
Rus Komünist Partisi Yayın organı Pravda, Yunanistan’da geçen hafta yapılan seçimlerde Başbakan Çipras’ın liderlik yaptığı Radikal Sol İttifak Partisi’nin (SYRIZA) başarılı olamamasının en büyük nedeninin Çipras’ın halkına verdiği sözlerini yerine getirememesi ve yabancı devletler karışında Yunanlıların itibarını küçük düşürmesi olduğunu söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2019-07-11 10:13:12

Güncelleme Tarihi: 2019-07-11 10:13:12

Rus Komünist Partisi Yayın organı Pravda gazetesinde, yazar Lyubov Stepushova tarafından kaleme alınan makalede, Yunanistan'da geçen hafta yapılan seçimlerde Başbakan Çipras'ın liderlik yaptığı Radikal Sol İttifak Partisi'nin (SYRIZA) başarılı olamamasının en büyük nedeninin Çipras'ın halkına verdiği sözlerini yerine getirememesi ve yabancı devletler karışında Yunanlıların itibarını küçük düşürmesi olduğunu söyledi.

Yunanistan'da Alex Çipras ve koalisyonu sol bloğu SYRIZA parlamento seçimlerini kaybetti. Yunanlılar Çipras'ı popülizm yüzünden değil, ulusal onurun küçük düşürülmesi için affetmedi.

BİR İSYANCIDAN BİR HAİNE GİDEN YOL
 
Yunanistan'da geçen pazar günü yapılan Parlamento seçimlerinde sağcı Yeni Demokrasi partisi oyların yüzde 39,8'ini kazandı. Böylece 300 sandalyelik mecliste 158 sandalye aldı.

Çipras'ın liderlik yaptığı Radikal Sol İttifak Partisi (SYRIZA) ise oyların yüzde 31,52'sini alarak 86 sandalyeyi sahip oldu.

Yeni Demokrasinin lideri olan Kiriakos Miçotakis çoktan Yunanistan başbakanlığına seçildi.
 
Bu Avrupa Birliği'ne karşı bir isyancı ve Yunanlıların “kemerlerini sıkılaştırma” politikasından kurtulma umudu olarak seçilen Alexis Çipras hükümetinin politik çöküşüdür.

SYRIZA'nın kampanyası başladığı yerde, Yunanistan'daki yerel hareketlerin tarihi merkezi olan başkent Atina'nın Syntagma Meydanı'nda sona erdi.

Çipras, ‘ülkeyi iflasın eşiğine getiren eski siyasi hanedanların varisi' olarak adlandırdığı Miçotakis'e karşı sert suçlamalar yaptı, “Size vatandaş olarak değil, müşteri olarak davranacaklar” dedi.
Ve Çipras'ın kendisi de elbette öyle değil mi?
 
Ancak Çipras, asgari ücretin 586'dan 650 avroya çıkarılması veya Yunanistan'ın uluslararası kredi piyasasına geri dönüşü gibi verdiği sözleri tutmadı.

Ocak 2015'te "çileciliği, korkuyu, kibiri ve beş yıllık aşağılanmayı” geride bıraktığını söyleyen Çipras, Yunanlıları yolun başlangıcına döndürdü: Borçlar (2017'de GSYİH'nın yüzde 176'sı), işsizlik yüzde 18 ile Avrupa Birliğinin en yüksek oranlarından biri.

Ekonomide tek bir söz yerine getirilmedi; ücretsiz tıbbi bakımın yanı sıra, 751 € vaat edilen asgari ücret, en az 25.000 aileye barınma izni, 300.000 yeni iş alanı oluşturma planı, vb. ..

Çipras'ın yenilgisi, retorik olarak gerçek demokrasi isteyen, nüfusun haklarını koruyan ve yolsuzluk ve yanlış yönetimden kurtulamayan, alacaklılarının en iyi öğrencileri olma konumuna gelen sol dönemin sonunu işaret ediyor.

Bu bağlamda, Yunan makamlarının Temmuz 2018'de deniz kenarındaki Mati kentindeki feci yangına tepki gösterdiği belirtiliyor.

Soruşturma, acil servisler arasında ölümcül bir koordinasyon eksikliği olduğunu ortaya koydu. Hükümet, yangının ortadan kaldırılması ve 3 bin evin yeniden inşası için 150 milyon euro tahsis etti.

Ancak, sivil savunma reformu yasa tasarısı Parlamento tarafından onaylanmadı ve yeni bir konut inşaatı başlamadı.

ÇİPRAS, KUZEY MAKEDONYA'NIN
ULUSAL HAZİNESİNİ GERİ VERDİ
 
Fakat belki de Çipras'ın hayatını zorlaştıran en büyük sorun komşu Makedonya ile arasından geçen isim konusunda bir anlaşmazlıktı. Yunanlılar ve Makedonlar arasında geçen Büyük İskender eyaletinin adını tartışma konusu yapmalarını anlamak bizim için zor.

Şimdi Çipras'ın Prespa Anlaşması'nı imzalayarak ve Makedonya'nın adının başına (‘Kuzey' eklenmiş olarak) komşu ülkeye bırakarak onlara ihanet ettiğini düşünüyorlar.

MARC anketine göre, Yunanlıların yüzde 64,5 'i bu karardan memnun değildi. Aslında, Çipras borç verenlerin şartını yerine getirdi.

Miçotakis neler sunuyor? O da Çipras'ın başta söylediği gibi vergi indirimi ve iş kanunlarını kolaylaştırmaktan bahsediyor. Ancak Yunanistan, planlandığı gibi borcunu geri ödeyemeyecek…

Bir ülkenin egemenliği, borcun yeniden yapılandırılmasına ilişkin sözleşmelere değil, bütçesinde gelirlerin alınmasına yol açan anlaşmalar, bunun artığı ile belirlenir.