Ruslar, Türkiye’nin operasyonuna nasıl bakıyor?
Rusya Devlet Başkanı Putin’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, 'Suriye krizinin çözümüne ilişkin genel çabaların zarar görmemesi için durumu dikkatlice tartması çağrısı yaptığı” açıklandıktan sonra, Rusya’daki siyasi analistler ve politikacılar da genellikle ‘Kremlin çizgisine yakın olarak’ durum değerlendirmesi yapmaya başladı.

Oluşturma Tarihi: 2019-10-10 10:01:45

Güncelleme Tarihi: 2019-10-10 10:01:45

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Rusya Devlet Başkanı Putin'i telefonla arayıp bilgi vermesinden birkaç saat sonra Türk birlikleri Suriye'nin kuzeyine girerken, gelişmeler Moskova'da da dikkatla izleniyor. Putin'in Erdoğan'a "Suriye krizinin çözümüne ilişkin genel çabaların zarar görmemesi için durumu dikkatlice tartması çağrısı yaptığı” açıklandıktan sonra, Rusya'daki siyasi analistler ve politikacılar da genellikle ‘Kremlin çizgisine yakın olarak' durum değerlendirmesi yapmaya başladı. 

Rus basınına yansıyan yorumlardan öne çıkanlar şöyle:

Dmitri Solonnikov (siyaset bilimci - Çağdaş Devlet Kalkınma Enstitüsü direktörü): 

“Erdoğan Suriye'nin bir parçasını kendi kontrolü aktına almaktan söz etmiyor sınırlarında düzen sağlamaktan söz ediyor. Kürtler son dönemde Suriye içinde diyalog girişimlerini görmezden geliyordu. ABD'nin desteğini arkalarında hissedip kendi oyunlarını oynamaya çalıştılar. Şimdi Erdoğan'ın başlattığı hareket Kürtleri kendi başına mı hareket edecekleri, yoksa  Suriye'nin bir parçası mı oldukları konusunda karar vermeye zorlayacak. Bu açıdan Türkiye'nin operasyonu Suriye'de barış süreci için olumlu etki bile yaratabilir.”

Nikita Danyuk (RUDN Üniversitesi Stratejik Araştırmalar ve Tahminler Enstitüsü direktör yardımcısı):

“Kürt sorununu halletmek Türkiye için büyük önem taşıyor. Şu net ki, Erdoğan silahlı Kürt gruplarını kuzey Suriye'den temizlemek için operasyon başlattı. Bu nedenle bölgedeki Kürtlerin altyapı, lojistik ve transport hedeflerini vurarak mantıklı bir adım atıyor. Bu Erdoğan açısından, iç politikada yaratacağı etki bakımından da önemli. 

Yuri Mavaşev (analist):

“Türk halkının şu an vatansever bir ruh hali var. Halk ordusuna güveniyor ve böyle bir operasyonun gerekli olduğuna inanıyor. Sonuna Türk halkı Suriyeli sığınmacıların ülkeyi terk etmeye başladığını görürse, bu operasyonun haklılığı kanıtlanmış olur."

Semyon Bagdasarov (siyaset bilimci- Ortadoğu ve Orta Asya Araştırmaları Merkezi direktörü):

“Türk operasyonlarının temel hedefi Suriye'de önemli bir toprağı ele geçirerek silahlı Kürt grupları ortada kaldırmak. Erdoğan'ın kurnazca sözünü ettiği tampon bölge kurulması gerçek niyet değil. Amerikalılar Türklere ‘olur' verdi. Türkiye NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip. Dünyada ilk 10'da. Kürtler Türklerin karşısında teslim olmaz ama sonuçta yenilirler. Bunun arından gerilla savaşı başlar." 

Türkiye'nin başlattığı harekâtı değerlendiren Rus askeri uzman İvaşov, Rusya'nın operasyon sırasında sivil kayıpların önlenmesi amacıyla diplomatik önlemler alması gerektiğini belirtti.

Eski Rusya Savunma Bakanlığı Uluslararası Askeri İşbirliği Dairesi Başkanı Kıdemli Orgeneral Leonid İvaşov, Sputnik'e verdiği demeçte Rusya'nın Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde sürdürdüğü Barış Pınarı Harekatı sırasında sivil kayıpların önlenmesi amacıyla diplomatik önlemler alması gerektiğini kaydetti.

İvaşov, “Suriye'nin kuzeyi, Rusya, Türkiye ve özellikle de Suriye için hassas bir nokta. PKK militanlarının Türkiye topraklarına yönelik saldırılar yapmaması için Rusya, Suriye ve Türkiye, masaya oturarak müzakereler yoluyla diplomatik çözüm üretmeli. Moskova bu konuda arabuluculuk yapabilir” diye konuştu.

Kürt halkının Rusya'ya dost olduğunun altını çizen İvaşov, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rusya'nın çıkarlarını dikkate alan, Rusya ve İran ile birlikte Suriye çözüm sürecine katılan Türkiye'ye de sırt çevrilmemeli.”

Rus devletine bağlı haber ajansı RIA Novosti, parlamentonun üst kademesinin dışişleri komitesinin ilk başkan yardımcısı olan Vladimir Dzhabarov'un açıklamalarına yer verdi. Haber ajansına göre Dzhabarov, Rusya'nın Türkiye ve Suriye arasındaki çatışmaya dahil olmayacağını söyledi. Dzhabarov, Rusya'nın Suriye'de başka nedenlerle bulunduğunu aktardı.