Amerikan ‘Foreign Policy' dergisinde yayımlanan bir makalede, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin birinci yıl dönümü yaklaşırken, Putin'in etkisinin azaldığı ve Moskova'nın küresel pazardaki eski ekonomik gücünü kalıcı olarak kaybettiği ileri sürüldü.
Foreign Policy dergisinde Jeffrey Sonnenfeld ve Stephen Tian imzalı yayımlanan makalede, "Avrupa'daki alışılmadık derecede geçen sıcak kış sayesinde Putin'in en büyük gaz silahının etkisini kaybettiği dikkat çekilerek, "Rusya'nın kendisi, Putin'in gaz kumarının en büyük kurbanı oldu" denildi.
Putin'in gaz üzerindeki etkisinin ortadan kalktığını dikkat çeken yazarlar, Rusya Devlet Başkanı'nın geçen yazdan bu yana, sert kışta Avrupa sokağını, liderlerine karşı kışkırtmak umuduyla Avrupa'ya doğal gaz arzını kestiğini hatırlattı. Yazarlara göre, sıcak iklim şartları ise Putin'in Avrupa'ya uyguladığı gaz tehdidini boşa çıkardı.
Yazarlar şunları ekledi: "Tehdit güçlüydü: 2021'de Rus gazının yüzde 83'ü Avrupa'ya ihraç edildi. Rusya'nın günde 7 milyon varil petrol ve yıllık 200 milyar metreküp boru gazı toplam küresel ihracatı, ihracatının yaklaşık yarısını oluşturuyordu. Daha da önemlisi, Rusya'nın emtia ihracatı küresel tedarik zincirlerinde çok önemli bir rol oynadı: Avrupa, toplam gaz arzının yüzde 46'sı için Rusya'ya bağımlıydı? Mineraller ve gübreler de dahil olmak üzere diğer Rus ürünlerine benzer seviyelerde bağımlılık vardı.
Avrupa, kıtanın ABD'den 55 milyar metreküp ithal etmesiyle, sıvılaştırılmış doğal gaza geçerek hızlı bir şekilde alternatif arzlar sağladı.
Yenilenebilir enerji kaynakları, nükleer ve kömürden sağlanan artan tedarikle birleştiğinde alternatif gaz arzı, Avrupa'nın Rus gazına olan bağımlılığını toplam gaz ithalatının yüzde 9'una indirdi.”
Foreign Policy dergisinde yayımlanan makalede, Ocak ayında Alman depolama tanklarının geçen yılki yüzde 54'lük doluluk oranından rekor bir artışla yüzde 91'e yükseldiği dikkat çekilerek, bunun da Avrupa'nın 2023'te 2022'ye göre daha az gaz satın alması gerekeceği anlamına geldiği belirtildi.
Dergideki yazarlar, "Avrupa şu anda en az 2024'e kadar yeterince iyi enerji kaynağına sahip. Bu da daha ucuz alternatif enerji kaynaklarının Avrupa içinde tam olarak faaliyete geçmesi için yeterli zaman sağlıyor. Hızla artan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikiyle birleştiğinde, gaz vadeli işlemleri piyasasının artık gazı önümüzdeki yıllarda savaş öncesi seviyelerden daha ucuza fiyatlandırması şaşırtıcı değil' yorumunda bulundular.
Amerikan dergisi makalesine göre, petrol seviyesinde, dünyanın artık Rusya'nın ham petrol ithalatına bağlı olmadığı ortaya çıktı.
Geçen yıl Ağustos ayında yayımlanan bir Yale Üniversitesi raporunda ise, Batı yaptırımlarının Rusya ekonomisi üzerindeki etkisinin resmi rakamların çok üzerinde olduğu belirtildi. Raporda, bu yaptırımların "Rus ekonomisini her düzeyde tamamen felç etmeyi" başardığı dikkat çekildi.
“Putin'in gazı silah haline getirme kumarı, müttefikleri bile ona sırt çevirdiğinde çöktü" denilen makalede yazarlar, "Savaş alanındaki savaş hâlâ devam ediyor, ancak en azından ekonomik cephedeki zafer ufukta” dediler.