Rusya, Clinton aleyhine kampanya yürüttü iddiası
ABD Senatosunda yayınlanacak olan raporda Rusya'nın seçime müdahalesi konusunda önemli iddialar yer alıyor.

Oluşturma Tarihi: 2018-12-18 11:51:45

Güncelleme Tarihi: 2018-12-18 11:51:45

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu'nun bu hafta yayınlaması planlanan raporunda, Rusya'nın, en önemli sosyal medya platformlarını kullanarak siyahi Amerikalıların 2016 seçimlerini boykot etmeleri için çalıştıkları iddia edildi.

Oxford Üniversitesi Sayısal Propaganda Projesi ve sosyal ağ analiz şirketi Graphika'nın derlediği raporda, Rusya'nın müdahalesinden, Facebook ve Twitter'ın yanı sıra YouTube, Tumblr, Pinterest, Instagram ve Google+, ayrıca Google'ın e-posta hizmeti Gmail, Microsoft'un Hotmail ve Yahoo hizmetlerinin etkilendiğine işaret ediliyor.

Afrika kökenli Amerikan vatandaşların oy gücünü baltalama çabaları çerçevesinde seçim süreciyle ilgili yanlış bilgi yayıldığı belirtilen raporda, "Net olan tüm mesajlaşma, açıkça Cumhuriyetçi Parti, özellikle Donald Trump'ın fayda sağlaması arayışındaydı." ifadesi kullanıldı.

Ayrıca Rusların yönettiği "Blactivist" hesapla siyahi seçmenlerin hedef alındığı belirtildi. Paylaştığı politik mesajlarla sosyal medyada önemli bir takipçi kitlesine ulaşan Blactivist, Hillary Clinton'un aleyhinde paylaştığı mesajlarla dikkat çekiyor.

Söz konusu hesabın, Clinton'un siyahi Amerikalıların çıkarlarını düşünmediğini ve seçimleri boykot etmenin en iyi cevap olacağına ikna etmeye çalıştığı iddia ediliyor.

Cornell Üniversitesi'ne bağlı Roper Center'ın verilerine göre, Clinton, Obama'nın siyah seçmenlerden kazandığı yüzde 93'lük oy oranını da muhafaza edememiş ve yüzde 88'ini almakla yetinmişti.

ABD'li istihbarat kuruluşlarının, Rusya yönetimiyle bağlantılı bir trol çiftliği olarak tanımladığı Rus şirketi İnternet Araştırma Ajansı'nın öncülük ettiği büyük kampanyanın ayrıntılarıyla işlendiği raporda, Rusya'nın göç ve silahlanma hakkına dair paylaşımlarla muhafazakarları hedef almaya odaklandığı belirtiliyor.

Raporun yazarları, bu müdahaleye, teknoloji firmalarının yanıtının "geciktiği ve koordine edilmediği" eleştirisinde de bulundu.

Bu yılın başında Özel Savcı Robert Mueller, 13 Rus vatandaşı 3 şirketin ABD seçimlerine müdahale ettiğini ve ayrıştırıcı mesajlarla seçmeni yönlendirdiğini duyurmuştu.