Rusya'dan IKBY referandumuna destek: Kürt halkının talebi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 'Referanduma Kürt halkının talebi olarak bakıyoruz' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2017-08-04 11:48:55

Güncelleme Tarihi: 2017-08-04 11:48:55

Rudaw'a özel röportaj veren Lavrov, IKBY'nin hazırlıklarını sürdürdüğü referanduma ilişkin konuştu.

Lavrov, referandumu desteklediğini belirterek, "Referanduma Kürt halkının talebi olarak bakıyoruz" dedi.

İşte o açıklamalar:

Rusya, Ortadoğu'da Kürt sorunun çözülmesi ve haklarının verilmesi konusunda hangi ölçüde Kürtlere yardımcı olmaya hazır?

Şüphesiz Kürt halkıyla çok iyi ilişkilerimiz var. Tekrar ediyorum, tarihi bir ilişkimiz var ve birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Kürt halkının, dünyadaki diğer halklar gibi yasal hakları, arzuları ve siyasal ve yasal amaçlarına ulaşması bizim için önem arz ediyor. Irak'ın tarihine özellikle 2003 yılına bakacak olursak; Amerika Birleşik Devletleri öncülüğünde yabancı bir güç, o ülkeyi tahrip ettiğinde illegal bir savaş başladı. Bu yaşananlar kolay kolay düzelmez. Şüphesiz bu gelişme Erbil - Bağdat ilişkilerini etkiledi.

Özellikle toprakla ilgili sorunlar, bütçe dağılımı, kaynaklar ve petrolden elde edilen gelir gibi bazı anayasal sorunların çözümü için halen çalışıldğını biliyoruz. Erbil ile Bağdat sürekli birkaç aşamada söz konusu sorunlarla birlikte başka sorunları çözmeye çalıştı. Aralarındaki sorunların çözümü için siyasi müzakereler kapsamında birkaç anlaşma imzaladılar. Bir kez daha söylüyorum, uluslararası yasalarda belirlenen haklar çerçevesinde, diğer halklar gibi Kürtlerin yasal hak ve istekleri yerine getirilmeli. Bu da anladığımız kadarıyla, Erbil'de referandum için verilen son kararla ilgilidir.

Bilindiği üzere Irak Kürdistanı, referandum için hazırlıklar yapıyor. Rusya, Irak Kürdistanı'nın bağımsızlık için yapacağı referanduma nasıl bakıyor?

Daha önce de söylediğim gibi, biz referanduma Kürt halkının talebi olarak bakıyoruz. Anladığımz kadarıyla Kürt otonom bölgesi sakinlerinin büyük bir bölümü referandumun yapılmasını destekliyor.

Bu meselede son karar verildikten sonra, siyasi, jeopolitik, demografik ve ekonomik sonuçlarına ilişkin her şey düşünülecek. Kürt sorunu şimdi yeni Irak sınırlarından çıktığına göre, bazı komşu ülkelerinizin bütün mesele ve sorunlarını etkileyecektir. Bu açıdan söz konusu sorun, yani Kürt sorunu, bölgedeki mevcut sorunların çözümünde büyük bir rol ve büyük bir yere sahip. Kürt halkının, talebini, barışçıl çerçevede göstermesini ve referandum sonuçlarının gerçekleştirilmesinin de barış içinde olacağını ümit ediyoruz. Daha önce de dile getirdiğim gibi, Irak'ın komşularının düşünceleri gözönünde bulundurulmalı. Anladığım kadarıyla Kürt otonom bölgesi başkanlığı komşu ülkelerle irtibat içinde. Irak devletinin bütün komşularının başkentleriyle.

Karşılıklı saygının göz önünde bulundurulduğu bir süreçte, Erbil ve Bağdat'ı desteklemeye hazırız. Tarihin de gösterdiği gibi, seçim bir günde bütün sorunların çözümü anlamına gelmez. Tekrar ediyorum. Bu süreç çok önemli, Kürt sorunu bütün bölge açısından önemli olduğu için yavaşça ve ciddi bir şekilde yaklaşılmalı.

Peki ama çok önemli bir soru var: Eğer referandumdan sonra Irak Kürdistanı, Abazya ve Güney Osetya gibi bağımsız bir bölge olmaya karar verirse; Rusya, Irak Kürdistanı ile ilişkilerini devam ettirecek mi?

Biliyor musunuz, ihtimaller üzerine yorum yapılmamasını daha uygun buluyorum. Irak'ın iç durumuna ve özellikle otonom Kürt bölgesine nasıl baktığımızı dile getirdim. İşlerin pratikte nasıl olacağına ilişkin tahmin yürütmek istemiyoruz.

Bildiğiniz gibi Güney Osetya'da durum farklıydı. Güney Osetya'ya, Saakaşvili rejimi tarafından kapsamlı bir saldırı gerçekleştirilmişti. Güney Osetya'dan sonra Abhazya'ya saldıracakları konusunda güvenilir bilgiler vardı. Burada insan hayatını koruma söz konusuydu ve başka seçeneğimiz yoktu.