Rusya'dan kaçan Çeçenler Bosna Hersek'te bekliyor
Rusya-Ukrayna savaşına katılmak istemeyen bir grup Çeçen, Bosna Hersek üzerinden Avrupa'nın diğer ülkelerine ulaşmak için bu hafta Bosna'ya geldi.

Oluşturma Tarihi: 2022-12-29 21:05:11

Güncelleme Tarihi: 2022-12-29 21:05:11

Bosna Güvenlik Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, çoğunluğu Rusya'nın Çeçenistan bölgesinden olmak üzere yaklaşık 50 kişilik grubun Bosna'nın AB üyesi Hırvatistan ile olan sınırı yakınında toplandığını söyledi.

Bakanlık yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği'ne ulaşmak istiyorlar çünkü kendi deyimleriyle Rusya'da zorunlu askerlikten kaçıyorlar" denildi.

Rusların Bosna'ya vizesiz girebilmesi mümkün ve 180 günlük süre içinde en fazla 90 gün ülkede kalmalarına izin veriliyor. Ancak 1 Ocak'ta Avrupa'nın vizesiz seyahat bölgesi olan Schengen Bölgesi'ne katılmaya hazırlanan Hırvatistan'a girebilmek için geçerli bir vizeye sahip olmaları gerekiyor.

Bosna'nın kuzeybatısındaki Krajina bölgesindeki Maljevac sınır kapısı yakınında toplanan Çeçenler arasında çocuklu aileler de var. Bekleyen insanların çoğu Hırvatistan'a girmelerine izin verilmesini umduklarını söyledi. Ancak, Hırvat sınır muhafızları çoğunlukla onları geri çeviriyor.

HIRVATİSTAN'A GEÇMEK İSTİYORLAR

AP ajansının aktardığına göre gruptaki gençlerden biri olan Hadis, çocuklarıyla birlikte geldiği ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sırasında Çeçenya'daki durumun “büyük bir sorun” olduğu için Hırvatistan'a gitmek istediğini söyledi. Hadis, ailesinin Rusya'dan ayrıldıktan sonra önce İstanbul'da kaldığını, ardından Bosna'ya geçtiğini söyledi.

Bosna medyasına göre Çeçenler, savaş sırasında Avrupa'dan Rusya'dan doğrudan uçuş yapılan tek iki ülke olan Türkiye ve Sırbistan'dan Bosna'ya geldi.

Güvenlik Bakanlığı, şu anki durumu güvenli bir şekilde sürdürmek için gereken önlemleri almak için sahadaki durumu izlemeye ve kolluk kuvvetlerinden ayrıntılı bilgi toplamaya devam edeceklerini açıkladı.

Bosna Hersek, Balkanlar ve Orta Avrupa'daki diğer devletlerin bölgede daha önce açık olan göç yollarını kapattığı 2015 yılından sonra Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya kaçan göçmenler için bir darboğaz haline geldi.

Krajina bölgesi, yıllarca geçici göçmenleri ve mültecileri barındırmakta zorlanırken bazen binlerce insanı yiyecek, ısınma veya tıbbi bakıma erişim imkanı olmadan dışarıda uyumak durumunda bırakıyor.
AP