AA'nın haberine göre: Rusya ve Hindistan arasında nükleer enerji, savunma, petrol, metalürji, kimya sanayi gibi çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyaret çerçevesinde Moskova'da bulunan Hindistan Başbakanı Narenda Modi'yi kabul etti.
Baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından iki ülke arasında nükleer enerji, savunma, petrol, metalürji, kimya sanayi gibi çeşitli alanlarda işbirliği anlaşması imzalanırken, ikili görüşmenin ardından iki ülke iş adamlarının katılımıyla düzenlenen heyetler arası toplantıya katılan Putin ve Modi, ortak basın toplantısı düzenleyerek görüşmelere ilişkin bilgi verdi.
Putin, Rusya ile Hindistan arasında stratejik işbirliğinin geliştiğini, teröre karşı BM çatısı altında geniş bir koalisyon kurulması gibi birçok küresel sorunun çözümünde iki ülkenin yaklaşımlarının örtüştüğünü belirterek, Hindistan'ın küresel ve bölgesel konularda rolünün güçlenmesini istediklerini söyledi.
Hindistan'ın BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olmaya layık bir ülke olduğunu ifade eden Putin, Hindistan Başbakanı Modi ile görüşmesinde iki ülke arasında ekonomi ve ticari alanlarda işbirliğini müzakere ettiklerini ve bu alanlarda işbirliğinin geliştirilmesi, ticaret çeşitliliğinin artırılması, bürokratik engellerin kaldırılması gibi konularda ilerleme kaydettiklerini dile getirdi.
Putin, iki ülke arasında karşılıklı yatırım akışının artırılması, büyük altyapı projeleri ve nükleer enerjide işbirliği konularında anlaşma sağlandığını belirterek, Rusya'nın inşa ettiği ve 1'inci bloğu 2014'de üretime geçen "Kudankulam" Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 2'inci bloğunun yakında kullanıma açılacağını, 3'üncü ve 4'üncü bloklarının inşaatına başlanacağını kaydetti. Putin, temaslarda Kudankulam NGS'nin 5'inci ve 6'ıncı bloklarının inşaatı konusunun da ele alındığını sözlerine ekledi.
Hindistan hükümetinin yeni bir NGS için girişimde bulunduğunu da dile getiren Putin, bu santrallerde en son teknoloji olan VVER-1200 reaktörlerinin kullanılacağını bildirdi.
Rusya Devlet Başkanı, Hindistan ile petrol ihracatı konusunda da anlaşma sağladığını ifade ederek, Rusya'nın Hindistan'a 10 yıl süreyle yılda 10 milyon ton petrol ihraç edeceğini aktardı.
Hindistan ile uçak sanayi, araba üretimi, metalürji, kimya sanayi ve elmas işlemesi alanlarında işbirliğinin geliştirildiğini kaydeden Putin, iki ülke işadamlarının ziyaretlerinde vize serbestisi sağlanması konusunda protokol imzaladıklarını da kaydetti.
Hindistan Başbakanı Modi de konuşmasında, Rusya'yı, Hindistan'ın ekonomik dönüşümünde önemli bir ortak olarak gördüklerini belirtti.
Rusya'ya iki günlük ziyaretinin verimli geçtiğini dile getiren Modi, temasları sırasında stratejik ortaklığın esaslarını ele aldıklarını söyledi.
Modi, Rusya ile savunma alanında birçok projede ilerleme kaydettiklerini vurgulayarak, "Hindistan'da üret" projesi kapsamında Rusya ile KA-226 helikopter üretimi konusunda hükümetlerarası anlaşma imzaladıklarını belirtti.
Narenda Modi ayrıca Rusya ile uluslararası düzeyde de işbirliğinin geliştiğine dikkati çekerek, buna G-20, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ve Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS'i örnek gösterdi.