'Rusya, İran'a nasıl bir ödül sunacak?
Washington Enstitüsü, İran'ın Ukrayna'ya karşı savaşında Rusya'ya başta insansız hava araçları olmak üzere sağladığı askeri desteğe ve Moskova'nın bu destek karşılığında Tahran'a askeri cephede sağlayabileceği ödül senaryolarına ışık tuttu.

Oluşturma Tarihi: 2023-01-24 09:51:02

Güncelleme Tarihi: 2023-01-24 09:51:02

Enstitü, yayınladığı raporda, Ukrayna işgalinin ardından ortaya çıkan İran-Rus ekseninin, Moskova'nın Tahran'ı desteğinden dolayı ödüllendirmek için benimseyebileceği yöntem hakkında soru işaretleri yarattığını söyledi.

İran savaş uçaklarının Ukrayna'da kullanılması karşılığında Batılı yetkililer, Moskova'nın İran rejimine savaş uçakları, hava savunma sistemleri ve helikopterlerin yanı sıra savaş gemileri şeklinde deniz yardımı sağlayabileceğini ve yeni uçakların üretilmesine yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Bu tür raporlar, ileri teknoloji ve savunma alanlarında daha geniş bir ortaklığın iki ülkeyi sadece bir anlaşma düzenlemesinden ziyade bir araya getireceğini gösteriyor.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi John Kirby'nin geçen ay verdiği demeçte, "Rusya, İran'a ilişkilerini dönüştüren benzeri görülmemiş düzeyde askeri ve teknik destek sağlıyor." demişti.

Enstitü, İran'ın "füzeler, insansız hava araçları, vekil milisler ve deniz caydırıcılık yeteneklerine odaklanan asimetrik ve hibrit kuvvet yapısından oldukça yararlandığını ve bu nedenle ordusunda radikal bir değişiklik yaratmaya çalışmasının pek olası olmadığını" söyledi.

Raporda, İran'ın yerel olarak üretilen bir grup sistem ve Rus S-300 füze bataryaları kullanarak kara hava savunmasını geliştirme ve yoğunlaştırmada kayda değer ilerleme kaydettiğine işaret etti.

"İran'ın Rus S-400 füzelerine sahip olması, uzun menzilli ve yüksek irtifa hava savunma kabiliyetini artıracak ve bir ölçüde füze savunma kabiliyeti sağlayacaktır" denilen enstitünün raporunda şu görüşlere yer verildi:
"İran yeterli miktarda önleme füzesi ve gelişmiş hava savunma sistemi alırsa, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine karşı önleyici bir saldırı başlatması ve bu füzeler kendi topraklarında konuşlandırılırsa Suriye'de hava saldırıları gerçekleştirmesi daha zor hale gelebilir. İran'a karşı daha geniş kapsamlı Amerikan hava harekâtının sonucunu da önemli ölçüde etkiler.
Ayrıca, yirmi dört adet Su-35'in potansiyel teslimatı, İran'ın esnekliğini ve ortaya çıkan hava tehditlerine yanıt verme seviyesini artıracaktır. Bu çok amaçlı savaşçılar, komşu ülkelere karşı soğuk hava saldırılarına olanak sağlayacak uzun menzilli havadan karaya silahlarla da silahlandırılabilir."

"Denizaltılar, iki ülke arasındaki işbirliği için bir başka önemli potansiyel alan olmaya devam ediyor." denilen raporda, "İran birkaç yerli tasarım geliştiriyor, ancak Rus teknolojilerinden, ortak üretimden veya birkaç hazır orta boy dizel-elektrikli denizaltının satın alınmasından büyük fayda sağlayabilir" denildi.

Enstitü raporunda ayrıca, Rusya'nın nükleer alanda İran'a sağlayabileceği yardım şeklinin diplomatik nitelikte olacağını öne sürdü.

"Son birkaç ayda Moskova, IAEA'nın yönetim kurulunda İran'a verdiği desteği artırdı ve rejiminin nükleer koruma yükümlülüklerine uymaması nedeniyle İran'ı BM Güvenlik Konseyi'ne sevk edilmekten korumaya muhtemelen devam edecek" denilen raporda, "Rusya ayrıca, İran'a açık veya örtülü olarak teknoloji ve bilgi birikimi sağlayarak, İran'ın gelecekte nükleer silah üretmeye yönelik potansiyel çabalarına da katkıda bulunabilir. Örneğin, Rus bilim adamları, İran'ın fırlatma sistemleri ve savaş başlıklarının araştırma ve geliştirmesini ilerletmesine ve minyatürler üretmesine veya silahlarla ilgili çift kullanımlı araştırmalarda işbirliği yapmasına yardımcı olabilir." ifadeleri kullanıldı.