Dolar

35,1676

Euro

36,5973

Altın

2.962,18

Bist

9.672,75

Rusya'nın saldırılarına Avrupa'dan tepki

Rusya'nın IŞİD'i bahane ederek, Suriye'de düzenlediği hava saldırılarında Esed'e mevzi kazandırmak için muhalif bölgelerine düzenlediği saldırılara Avrupa'dan tepki geldi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2016-02-13 11:21:41

Rusya'nın saldırılarına Avrupa'dan tepki

AA'nın haberine göre: Rus ordusuna ait savaş uçaklarının Suriye'nin Halep kentinde muhaliflerin denetiminde olan mahallelere düzenlediği hava saldırıları Rusya'nın Avrupa'da sert biçimde eleştirilmesine neden oldu.

Rejim güçleri ve Rusya'nın hava saldırıları yüzünden bölgede 51 bin kişinin yer değiştirmesine Avrupa daha fazla sessiz kalamadı.

Irak'ta ve Suriye'de IŞİD'e karşı koalisyona destek veren Fransa'da Elysee Sarayı ve Dışişleri Bakanlığı saldırıları kınadı.

HOLLANDE HAVA SALDIRILARINI BİTİRMESİNİ SÖYLEMİŞTİ

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya'ya hava saldırılarını bitirmesi çağrısında bulunurken Esed rejiminin Rusya'nın yardımıyla kendi halkına katliam yaptığını dile getirmişti.

Dışişleri Bakanlığı görevini geçen günlerde bırakan Laurent Fabius, Suriye konusunda ABD Başkanı Barack Obama'ya eleştirilerde bulunmuş ve Washington'un meydanı boş bırakması yüzünden Moskova'nın burada devreye girdiğini savunmuştu.

"MUHALİFLERE YAPILAN SALDIRILAR, IŞİD'İ GÜÇLENDİRİR"

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da Suriye muhalefeti Müzakere Yüksek Komitesi lideri Riyad Hicap ile görüşmesinde Rusya ve Esed'in muhaliflere kasten saldırmasının IŞİD'i güçlendireceği yorumunda bulunmuş ve Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini söylemişti.

Geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmek üzere Türkiye'ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Rusya hava saldırılarına ilişkin dünyayı uyararak "mazur görmeyin" çağrısında bulunmuştu.

Merkel, Türkiye'nin Rus hava saldırılarından kaçan sivillere kapılarını açmasını kimseyi "nasılsa sığınmacıları Türkiye alıyor" şeklinde rehavete sokmaması gerektiğine dikkati çekmiş ve Türkiye'nin sığınmacıları kabul etmesinin Rus hava saldırılarını mazur göstermediğini vurgulamıştı.

Alman Şansölye'nin Türkiye ziyareti de dış basında büyük yankı uyandırmış özellikle Rusya'ya yaptığı eleştirilere geniş yer ayrılmıştı.

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın temsil ettiği NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda Rusya'nın Suriye'deki hava bombardımanının, siyasi çözümü baltaladığını söylemişti.

Stoltenberg, Suriye'deki barış görüşmelerinin devamlı ertelenmesinin sebeplerinden birinin de Rusya olduğunu kaydetmişti.

SIĞINMACI SAYISI 3 MİLYONA ÇIKABİLİR

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da Rusya'nın sivillere yönelik saldırısının Suriye'de zaten kötü olan durumu daha da kötüleştirdiğini vurgulamış, Rusya'nın hava saldırılarının rejime yaradığını ve binlerce sivilin Türkiye sınırına dayandığını dile getirmişti.

Tusk, Suriye'de tablonun böyle devam etmesi halinde Avrupa ülkelerindeki sığınmacı sayısının 2017 sonuna kadar 3 milyona çıkabileceği yorumunda bulunmuştu.

Tüm bunlar yaşanırken Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü William Spindler, Türkiye'ye sınırları açın çağrısı yapmış, uluslararası toplumu da Suriyeli sığınmacılar için "hızlı ve anlamlı şekilde" Türkiye'ye desteğini arttırmaya davet etmişti.

Son BM rakamlarına göre rejim güçleri ve Rus hava saldırıları nedeniyle Halep'te 51 bin kişi yerinden edildi.

 

 

Haber Ara