Dini yaşamın yasaklandığı, özgürlüklerin kısıtlandığı Komünist ideoloji ile yönetilen Sovyetler Birliği'nin çökmesinden sonra, Rusya'da dini yaşam yeniden canlanmaya başladı. Kilise inşa etme seferberliğin başlatıldı Rusya'da, kilise inşaatının en çok görüldüğü şehir ise başkent Moskova oldu. Moskova, dünyada kilise inşaatında lider durumuna geldi.
PATRİK KİRİLL: RUS HALKI, TANRISIZ
HİÇBİR ŞEY OLMAYACAĞINI ANLADI
Rusya'daki son yaşanan gelişmeleri değerlendiren Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, ülkede her gün ortalama üç yeni kilisenin yapıldığını açıkladı.
Son 10 yılda ülke çapında 30 bin kilise inşa edildiğini söyleyen Patrik Kirill, “Ateizimle geçen yılların ardından Rus halkı, Tanrısız hiçbir şey olmayacağını anladı” dedi.
“RUSYA'DA HER GÜN ORTALAMA
3 KİLİSE İNŞA EDİLİYOR”
Pazar günü Fransa'nın Strasburg şehrinde 41 metre yüksekliğinde kubbesi olan Rus ortodoks kilisesini ibadete açan Patrik, “Tanrı olmaksızın mutlu hayat olmayacağı için artık her gün ortalama üç kilise inşa ediyoruz. Medeniyetin yüksek teknolojik gelişme döneminde bize, insanların kendini Tanrıya yakın hissedecekleri yerler lazım” diye ekledi.
40 YENİ YENİ KİLİSE YOLDA
Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill geçen yıl yaptığı açıklamada ise, sadece 2017 yılı içerisinde Moskova'da 24 kilise inşaatının tamamlandığını, Moskova'da toplam kilise sayısının ise1154'ü geçtiğini belirtmiş, 400 yeni kilisenin yapılmasının da öngörüldüğünü söylemişti.
Komünist Sovyetler Birliği'nin parçalanmasından sonra, Komünizm döneminde yıkılan kiliseler yeniden inşa edilmeye başlanmıştı.
HALK ARTIK, ‘DİNDARIM' DEMEKTEN ÇEKİNMİYOR
Öte yandan Rus vatandaşları arasında gerçekleştirilen bir ankette, halkın artık kendini daha fazla dindar olarak tanımlaması dikkat çekmişti. Rusların yaklaşık üçte biri (yüzde 29) kendisini dindar olarak tanımlarken, kiliseye gittiklerini ve dini içerikli günlerde görevlerini yerine getirdiklerini belirtmişlerdi. Yüzde 3'ü ise çok daha derin duygularla dini yaşamını sürdürdüğünü açıklamışlardı.
Ankete katılanların yüzde 22'i ise kendilerini ateist olara tanımlarken, yüzde 6'sı ise Hristiyanlığı bir din olmaktan çok kültür olarak değerlendirdiklerini söylemişlerdi. Çalışmadan çıkan ilginç bir sonuç da gençler arasında ateizmin artık giderek azalmasıydı.29 yaşa altı grubun sadece yüzde 16'si bir yaratıcı olmadığına inanıyor.
.