Trump'ın dün açıkladığı 68 sayfalık ulusal güvenlik stratejisi belgesinde Rusya'ya ilişkin "ABD'nin değerlerini tehdit eden bir rakip" ifadeleri kullanılırken, Çin "teknoloji hırsızı" olarak tanımlanmıştı.
Çin'in gerilim yaşadığı Güneydoğu Asya ülkeleriyle ittifaklara 'yeniden enerji kazandırmak' vurgusunun yapıldığı belgede, "ABD'nin güvenliğini ve gelişimini sarsmaya çalışıyorlar. Askeri güçlerini artırıyorlar, bilgi ve dataları kontrol altına alarak kendi halklarını baskı altında tutuyor, etkilerini artırıyorlar. Rusya elde ettiği bilgileri dünyanın farklı birçok bölgesindeki toplumların görüşlerini etkilemek amacıyla siber saldırılara dönüştürüyor. Rusya'nın bu etki çabaları korkak istihbarati operasyonlara dönüşüyor ve devlet destekli medya ile sahte online karakterler, üçüncü parti arabulucular, paralı sosyal medya kullanıcıları ya da troller oluşturuyorlar" denildi.
RUSYA'DAN TEPKİ
Putin'in basın sözcüsü Dimitri Peskov, "Bunu kabul etmiyoruz" açıklamasını yaptı.
ÇİN'DEN TEPKİ
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying başkent Pekin'de düzenlediği olağan basın toplantısında ilgili belgelere ilişkin ABD tarafına, "Soğuk savaştan kalma düşünceleri bırakması" çağrısında bulundu.
Hua, komşuları ve bölgesindeki ülkelerle yapıcı iş birliğini artırdıklarını ve ortak küresel yönetişimi desteklediklerini ifade etti. Birleşmiş Milletler'in çalışmalarını ve gelişmekte olan ülkelerin uluslarası ilişkilerde seslerinin daha fazla duyurulmasını desteklediklerini belirten Sözcü Hua, bu konudaki çabalarının uluslararası toplumun malumu olduğunu ve herhangi bir ülke veya belgenin bu gerçekleri çarpıtmaya çalışmasının kötü niyetli ve yararsız olduğunu vurguladı.
NE OLMUŞTU?
Trump'ın ülkenin yeni ulusal güvenlik stratejisini paylaştığı 55 sayfalık belgelerde Rusya ve Çin'in stratejilerinin ABD'nin çıkarlarıyla çeliştiği belirtilmişti.
Çin ve Rusya'nın askeri güçlerini artırarak, ABD'nin güvenliğini ve gelişimini sarsmaya çalıştıkları savunulan belgelerde ayrıca bu ülkelerin bilgi ve dataları kontrol altına alarak kendi halklarını baskı altında tuttukları öne sürülmüştü.
Trump da belgelere ilişkin yaptığı değerlendirmede, Rusya ve Çin'i rakip güçler diye niteleyerek, "Bu güçler ABD etkisine karşı durmaya çalışıyorlar. Biz bu ülkelerle ve diğer ülkelerle çok yakın ilişkiler kurmayı deneyeceğiz fakat önceliğimiz kendi ülkemizin çıkarları olacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.
TRUMP'IN ULUSAL GÜVENLİK STRATEJİSİ
Trump'ın ulusal güvenlik stratejisi, "Ana kara, Amerikan halkı ve Amerikan tarzı yaşam biçimi korunmalı", "ABD'nin gelişimini destekle", "Güçle barışı koru" ve "Amerikan etkisini geliştir" esasları üzerine kuruluyor.