Şam yönetimi saldırıda kimyasal silah kullanıldığı iddialarını yalanlarken Moskova ise raporda Rus uzmanların görüşünün dikkate alınmadığını savundu.
Rapor, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ile Birleşmiş Milletler'in oluşturduğu Ortak Soruşturma Mekanizması tarafından hazırlandı.
"BASKIYI ARTTIRMAK İÇİN BİZİ KULLANIYORLAR"
Esed rejimi Birleşmiş Milletler'in, Ortak Soruşturma Mekanizması'nı ve çalışmalarını, Suriye'ye siyasi baskıyı artırmak için bir araç olarak kullandığını öne sürdü.
"SORULARIMIZ YANITSIZ KALDI"
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise “Raporda, Ortak Soruşturma Mekanizması'nın talebiyle ekibe katılan Rus uzmanlarının görüşlerinin göz ardı edildiği, Rusya'nın konuyla ilgili sorularının da yanıtsız kaldığı” yazıldı.
"RUSYA'NIN ESED'İ DESTEKLEMEYİ BIRAKMASININ ZAMANI GELDİ"
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, Moskova'nın tepkisini eleştirdi. Rycroft, “Sorumluların suçlarını üstlenmesi için çalışmalara başlıyoruz. Rusya'nın da bu çabaya dahil olmasını bekliyoruz. Kimyasal silah kullanılması durumunda gerekli önemlerin alınmasını içeren ve kendi sözlerimizle yazılan 7. Madde'ye uyulması için hem Rusya, hem de Güvenlik Konseyi'nin tüm üyeleri harekete geçmelidir. Moskova'nın Esed'ı desteklemeyi bırakmasının ve adaletin yerini bulmasının çoktan vakti geldi, geçiyor.” diye konuştu.
7 KASIM'DA TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK
İdlib'e bağlı Han Şeyhun'da, 4 Nisan'da meydana gelen saldırıda yaklaşık 90 kişi hayatını kaybetmişti.
ABD, saldırıdan bir kaç gün sonra Esed rejimine ilk kez doğrudan askeri müdahalede bulunmuş, Humus yakınlarındaki El-Şayrat hava üssü Akdeniz'de demirleyen iki savaş gemisinden atılan 59 Tomahawk füzesiyle vurulmuştu.
BM Güvenlik Konseyi, Han Şeyhun'da sarin gazı kullanıldığına dair genel kanıyı destekleyen raporu 7 Kasım'da görüşecek.