S-400'de nihai anlaşmaya gelindi
Kuzey Kore geriliminin ardından süreç hızlandırıldı. Rusların “evlendirmeye hazır bir gelin”e benzettikleri S-400’de nihai aşamaya gelindi.

Oluşturma Tarihi: 2017-09-06 09:49:56

Güncelleme Tarihi: 2017-09-06 09:49:56

Kuzey Kore geriliminin ardından süreç hızlandırıldı. Rusların “evlendirmeye hazır bir gelin”e benzettikleri S-400'de nihai aşamaya gelindi.  Eylül'de yapılacak Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısının ardından hava savunma sisteminin tedariği için Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na yetki verilecek.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Suriye sınırında devam eden tehdit, İran, Rusya ve Amerika'nın orta ve uzun menzilli füzelerini bölgede IŞİD ile mücadele kapsamında denemeleri ve son dönemde tırmanan Kuzey Kore gerilimi, Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyacını daha da acil noktaya getirdi. Bu doğrultuda Rusya ile varılan anlaşma uyarınca S-400'lerin kısa sürede envantere katılması planlanıyor.

KRİTİK TARİH 11 EYLÜL

Halen anlaşmada bazı detaylar üzerinde çalışmalar devam ederken, konu, 11 Eylül'de toplanması beklenen ilk Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde karara bağlanacak. Hükümetin komitede, hazır alım ve ileri teknoloji transferiyle Türkiye'de ortak üretimi içeren nihai anlaşma için Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na yetki vermesi bekleniyor. Bugüne kadar 2 adet bataryanın hazır alımı, 1 veya 2 adedin de ortak üretimi gibi rakamlar gündeme getirilse de Rusya ile toplamda kaç adet batarya üzerinde anlaşmaya varıldığı konusu netlik kazanmış değil.

RUS GELİNİ GELİYOR

Rusya Federal Askeri Teknik İşbirliği Kurumu Başkanı Dmitriy Şugayev, füzeleri evlendirmeye hazır bir geline benzetmiş, “Türkiye'ye S-400 hava savunma sistemleri satışı meselesi halk arasında tabir edildiği gibi (gelin, teslim edilmeye hazır) vaziyette” açıklamasını yapmıştı. Edinilen bilgiye göre, çok uzun bir süredir Türkiye ile Rusya arasında bu görüşmeler “gelin” söylemi üzerinden yapılıyor. S-400 sistemleri, devletin zirvesinde de Rus Gelin olarak anılıyor. Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, son dönemde, “Gelin hazır diyorlar, gelinimizi ne zaman almaya gideceğiz” sorularına sıkça maruz kalıyor.

PATRİOTLARIN KUMANDASI TÜRKİYE'DE DEĞİL

Türkiye'nin halen uzun menzilli hava savunma sistemi bulunmuyor. Daha önce Suriye'den gelebilecek olası hava tehdidi üzerine NATO görevi kapsamında Türkiye'ye 5 adet Patriot füzesi gönderilmiş, bunların üçü de (ABD, Almanya ve Hollanda'dan gelenler) 2 yıl sonra geri çekilmişti. Halen İspanya ve İtalya'nın Patriot füzeleri göreve devam ediyor. Ancak bu füzelerin kumandası da Türkiye'de değil. Olası bir saldırıya bu füzelerin tepki verip vermeyeceği dahi belirsiz durumda. Bu doğrultuda Türkiye için uzun menzilli hava savunma sistemi acil bir ihtiyaç olarak ortada duruyor. Türkiye, uzun menzilli hava savunma sistemi ihtiyacını ilk etapta ittifak ilişkileri dahilinde gidermeye çalışmış ancak müttefiklerinden bu sistemleri parasıyla bile alamamış, önüne türlü engeller çıkarılmıştı.