Yeni Şafak'tan M. Şakir Saraç'ın haberine göre Mezkûr lobinin önde gelen isimlerinden Senatör Chris Van Hollen, S-400 testlerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beyaz Saray'ı ziyaretinden sadece 2 hafta sonra başladığına dikkat çekerek, Türkiye'nin yine ‘kırmızı çizgiyi aştığını' iddia etti. Erdoğan'ın Trump, ABD ve NATO ile dalga geçtiğini savunan Hollen, Washington yönetimini Türkiye'ye karşı yaptırım uygulamaya çağırdı.
Mark Dubowitz
"HADİ F-35'LERİ DE VERELİM"
İsrail yanlısı duruşuyla bilinen ‘düşünce kuruluşu' FDD'nin (Foundation for Defense of Democracies) başkanı Mark Dubowitz ise sosyal medyada şunu yazdı:
“Bir fikrim var. Hadi F-35'lerimizi de Erdoğan'a verelim, böylece S-400'ü en gelişmiş savaş uçağımıza karşı test edebilir ve sonra tüm bu istihbaratı Putin'e aktarabilir. Aptalca bir pazarlık.”
Brett McGurk
MCGURK DE RAHATSIZ
Beyaz Saray eski özel temsilcisi Brett McGurk de Twitter hesabından şu iafadeleri kullandı:
“Erdoğan'ın, Beyaz Saray'da Trump'ı ziyaretinden on gün sonra, Türkiye, yeni Rus S-400 füze sistemini test etmek için NATO uçağı uçuruyor, aynı zamanda Türkiye destekli radikallerin kuzeydoğu Suriye'deki operasyonlarına devam ettiği bildiriliyor. Utanç verici.”
Mike Pompeo
MIKE POMPEO: ENDİŞE VERİCİ
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da testlerin endişe verdiğini söyledi. Washington'da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye'nin S-400'leri test etmek amacıyla F-16'ların başkent Ankara semalarında uçtuğu haberlerinin sorulması üzerine, "Evet, bu endişe verici" dedi.
Ankara'ya S-400'lerin aktive edilmesini istemediklerini kesin biçimde ifade ettiklerini söyleyen Pompeo, Washington ile Ankara arasında ihtilafa neden olan konunun çözümü için müzakerelerin devam ettiğini söyledi.
Ünal Çeviköz
"KİMİ KORUMAK İÇİN ALINDI?"
Daha önce Türkiye'nin ABD ve NATO ile ilişkilerine zarar vereceğini öne sürerek S-400 alımının iptal edilmesini isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise “S-400'ler Türkiye hava sahasını savunmak için mi Ankara'yı savunmak için mi? 600 km radar menzili olan sistem yerleşim merkezleri dışında test edilemiyor mu?” dedi.
Daha önce Türkiye'nin ABD ve NATO ile ilişkilerine zarar vereceğini öne sürerek S-400 alımının iptal edilmesini isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz ise “S-400'ler Türkiye hava sahasını savunmak için mi Ankara'yı savunmak için mi? 600 km radar menzili olan sistem yerleşim merkezleri dışında test edilemiyor mu?” dedi.
AKAR: YENİ ve FARKLI BİR ŞEY YOK
S-400 testlerin başlaması ve ABD'den gelen tepkiler Meclis koridorlarının da gündemindeydi. TBMM'ye gelişinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Her şey açık ve normal. S-400 tedariği bir süreçtir. Bu süreç çerçevesinde yapılacak faaliyetler vardır. O yüzden bunlar da planlandığı şekilde icra edilmektedir. Yeni ve farklı bir şey yok” dedi. Akar ayrıca, Barış Pınarı Harekâtı kapsamındaki faaliyetlerin de planlandığı gibi devam etmekte olduğunu bildirdi.
ÇAVUŞOĞLU: S-400'LERİ KUTULARINDA SAKLAMAK İÇİN ALMADIK
Gazetecilerin S-400 konusunu sorduğu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise şöyle konuştu: “S-400'leri kurmayacağımız ya da kullanmayacağımız konusunda hiç kimseye bir taahhüdümüz yok. Hava savunma sistemini ihtiyacımız olduğu için aldık. Kutuda tutmak için hava savunma sistemi mi alınır? Sayın Cumhurbaşkanımız böyle bir taahhütte bulunmadığımızı açık ve net biçimde ABD'de de söyledi, daha sonra da söyledi. Böyle bir taahhütte bulunmadık.”