Anadolu Ajansı'nda yer alan bilgide; Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Suudi Arabistan'ın, HCN'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2254 sayılı kararının uygulanması amacıyla İsviçre'nin Cenevre kentindeki Suriye toplantısına katılması kararını desteklediği belirtildi.
Suriye muhalefetinin, talep ettiği teminatları almasının ardından Cenevre'deki Suriye görüşmelerine katılmaya karar verdiği bildirilmişti.
HCN'den yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) ekibiyle yapılan görüşmeler aracılığıyla karşı tarafın ciddiyetini test etmek için siyasi sürece katılmaya karar verdikleri belirtilmişti.
Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu HCN, görüşmelere katılmak için BM'ye sundukları kuşatmaların kaldırılması, tutukluların serbest bırakılması ve insani yardımların ulaştırılması talepleri kabul edilinceye kadar görüşmelere katılmayacağını açıklamıştı. HCN Koordinatörü ve eski Suriye Başbakanı Riyad Hicab, önceki akşam CNN International'da yaptığı açıklamada, "Başarısızlığa mahkum konuşmalar yapmaya gitmek istemiyoruz. Gidip müzakerelere katılmak istiyoruz fakat uluslararası toplumun yükümlülüklerine uygun şekilde davranması gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.
Suriye'de 5. yılına giren iç savaşın bitirilmesine yönelik ilk adım, 30 Haziran 2012'deki Cenevre-1 görüşmeleriyle atılmış ancak görüşmeler sonucu ortaya çıkan Cenevre Bildirisi hayata geçirilememişti. Cenevre-1 Konferansı'ndan sonra yayımlanan Cenevre Bildirisi, Suriye'de iç savaşa son verme hedefiyle siyasi bir geçiş sürecinin başlatılmasını ve tarafların karşılıklı rızasıyla kurulacak ve tam yetkiye sahip olacak bir geçiş yönetimi kurulmasını, kuşatma altındaki bölgelere insani yardım sokulmasını ve tutukluların serbest bırakılmasını öngörüyordu.
İlk girişimin ardından 22 Ocak 2014 tarihinde düzenlenen Cenevre- 2 Konferansı'ndan da istenilen sonuç elde edilememişti.