Suriye rejimi yaptığı açıklamada, Amerika ve Türkiye arasında Suriye'nin kuzeyi konusunda bir anlaşmaya varılmasının, ülkenin egemenliğine, toprak bütünlüğüne açık bir saldırı ve tehlikeli bir girişim olduğunu belirtti.
Suriye resmi haber ajansı SANA'ya açıklama yapan bir dışişleri bakanlığı yetkilisi, Türkiye ve Amerika'nın bölgede bir operasyon merkezi kurmak konusunda anlaşmaya varmasını, Suriye'ye karşı Türk-Amerikan saldırganlığı olarak niteledi.
Aynı yetkili söz konusu anlaşmanın bölgede barış ve istikrar açısından tehlikeli bir girişim olduğunu söyledi.
Açıklamada ayrıca "Saldırgan Türk-ABD projesine maşa olmayı kabul eden Suriye Kürtlerinin tarihi bir sorumluluk taşıdığı" belirtilerek, Kürtlere Şam saflarına dönme çağrısı yapıldı.
ALDAR HALİL: TÜRKİYE-ABD ANLAŞMASI YENİ BİR YAKLAŞIMIN BAŞLANGICI
Öte yandan Suriye'de aralarında Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) de bulunduğu Kürt grupların oluşturduğu çatı kuruluş Demokratik Toplum Örgütü'nün (TEV-DEM) Yönetim Komitesi üyesi Aldar Halil, ABD ile Türkiye'nin dün yaptığı güvenli bölge anlaşmasının yeni bir yaklaşım başlattığını ancak detaylarının henüz bilinmediğini söyledi.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Halil, "Bu anlaşma, yeni bir yaklaşımın başlangıcını temsil ediyor ancak daha fazla detaya ihtiyacımız var" dedi.
Halil, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu anlaşmayla ilgili değerlendirmemizi, atılan manşetler değil, ayrıntıları ve olgular üzerinden yapacağız."
TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA VARILAN ANLAŞMA
Bu arada Milli Savunma Bakanlığı'ndan ABD tarafıyla ortaklaşa hazırlanmış yazılı açıklama yapıldı. Dün yapılan açıklamanın İngilizcesi de, ABD Ankara Büyükelçiliği tarafından paylaşıldı.
Açıklamada, Türkiye ile ABD arasında 5-7 Ağustos tarihlerindeki askeri heyetler arasındaki görüşmelerin tamamlandığı bildirildi.
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Görüşmelerde,
-Türkiye'nin güvenlik endişelerini giderecek ilk aşamada alınacak tedbirlerin bir an önce uygulanması,
-Bu çerçevede, 'güvenli bölge' tesisinin ABD ile birlikte koordine ve yönetimi için Türkiye'de Müşterek Harekat Merkezi'nin en kısa zamanda kurulması,
-Müteakiben, 'güvenli bölge'nin bir barış koridoru olması ve yerinden edilmiş Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine dönmeleri için her türlü ilave tedbirin alınması konularında mutabık kalınmıştır."
Türkiye ve ABD askeri heyetleri 5 Ağustos'tan bu yana Suriye'nin kuzeydoğusunda güvenli bölge oluşturulması ve Ankara'nın bölgedeki YPG'ye yönelik endişeleri üzerine görüşüyordu.
Türkiye, Amerika'yla koordineli bir şekilde Fırat'ın doğusunda 30-40 km derinliğinde bir alanı kontrol etmek istiyor. Ankara, bölgede YPG güçlerinin bulunmasını da istemezken, YPG'nin büyük bölümünü oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ni ABD, IŞİD'le mücadelede önemli bir bölgesel ortak olarak kabul ediyor.