'Şam sancağımızın Cevlân'ı: Golan'
Murat Bardakçı, bugünkü köşesinde Trump'ın İsrail ilhakını meşrulaştırmaya çalıştığı Suriye'nin Golan Tepeleri'nin aslında ana dili Türkçe olan Suriyeli Türkmenlere ait olduğunu yazdı.

Oluşturma Tarihi: 2019-03-27 23:36:55

Güncelleme Tarihi: 2019-03-27 23:36:55

Habertürk Yazarı Murat Bardakçı bugünkü köşesinde Donald Trump'ın İsrail işgal ve ilhakını tanıdığı Suriye'nin Golan Tepeleri'ni yazdı. Bardakçı, bölgede bin seneden beri ana dili Türkçe olan Türkmenlerin yaşadığını belirtti. Golan Tepeleri'nin eski adının ise Cevlân olduğunu söyleyerek, Osmanlı döneminde Şam vilayetine bağlı olduğunu ifade etti.

İşte yazının ilgili bölümü:

ŞAM SANCAĞIMIZIN CEVLÂN'I: GOLAN

"Bugün “Golan” denen bölge, Birinci Dünya Harbi'nin sonlarına kadar Şam sancağımıza bağlı olan ve o zamanki telâffuzumuzla “Cevlân” dediğimiz nahiyedir; başında uzun seneler, hattâ asırlar boyunca İstanbul'dan gönderilen Enderun'dan yahut Mekteb-i Mülkiye'den yetişmiş idareciler bulunmuştur.

BİN SENEDİR TÜRKLERİNDİR

Ama, Golan'ın yahut Cevlân'ın bizim için çok daha önemli bir başka özelliği vardır: Bölgede tâââ 11. asırdan, yani bin seneden buyana Türkler'in, yani Oğuzlar'ın “Bayat” aşiretine bağlı Türkmenler'in yaşamakta olması!

ANA DİLİ TÜRKÇE OLAN SURİYELİ TÜRKMENLER

11. asırda Asya'dan ve İran taraflarından aşiretler halinde batıya doğru yürüyen Türk aşiretleri önce Irak'a ve Suriye'ye gitmişler, buralardaki otlaklar hayvanlarının ihtiyacını karşılayacak genişlikte olmadığı için gelenlerin ekseriyeti Güneydoğu Anadolu üzerinden Anadolu'nun iç kısımlarına geçmişti. Daha kalabalık bir grup, Malazgirt Savaşı'nın ardından ve Alparslan'ın ardından tahta geçen Melikşah'ın iktidar senelerinde Uvakoğlu Atsız'ın liderliğinde Suriye'ye gitti. Burada yerleşen Türk boylarının en kalabalık grubunu “Halep Türkmenleri” veya “Şam Bayatları” denen Türkmen aşireti teşkil ediyordu…

Oğuzlar'ın 24 boyundan biri olan Bayatlar'a mensup olan Şam Bayatları, Halep ile çevresini yurt edindikten sonra hem Selçuklu, hem de Osmanlı devirlerinde kış aylarını Halep taraflarında geçirdiler ve her yaz yaylaya çıkmak için tâââ Sivas'a kadar uzandılar. Bu gidiş-gelişler devletin vergi tahsil edip asker sağlamak maksadıyla aşiretleri zorunlu iskâna tabi tutmasına kadar yüzyıllarca devam etti.

Bayatlar ile beraber Suriye'ye giden Salur boyu da yine asırlarca Halep ile Sivas arasında mekik dokudu. Üsküdar'daki Valide Camii için hazırlanan vakfiyenin en önemli gelir kaynağını, mecburî iskâna tâbi tutulan bu iki aşiretten alınan vergiler teşkil edecek, aşiretler vergi kayıtlarında “Yeniil” diye geçeceklerdi.

Suriye'de bugün iki milyonun üzerinde olduğu tahmin edilen ve bir kısmı savaşn ardından Türkiye'ye sığınan Türkmen nüfusun ekseriyetinin anadili zaten Türkçe'dir. Bölgenin yerle bir olmasına kadar Halep, Humus, Lâzkiye, Rakka ve Deraa'da yaşayan Türkmenler'in yanısıra 1967 Savaşı'na kadar Suriye toprağı olan ve şimdi İsrail'in işgali altında bulunan Golan'da artık az da olsa Türkmen nüfus vardır ve Golan Türkmenleri de Oğuzlar'a mensup Bayat aşiretinin mensuplarıdır."

TÜRKMEN LİDER SALİHİ DE AYNI AÇIKLAMAYI YAPMIŞTI

Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşat Salihi de geçtiğimiz gün aynı açıklamayı yapmış ve Golan Tepeleri'nin Suriyeli Türkmenlere ait olduğunu söylemişti.

(İlgili habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)