Saudi Aramco saldırıları: Rusya nasıl yararlanacak?
Rusya, Suudi Arabistan petrol tesislerine yönelik saldırıdan yararlanmak için Suudi Arabistan'a S-400 satmayı teklif etti.

Oluşturma Tarihi: 2019-09-22 14:10:36

Güncelleme Tarihi: 2019-09-22 14:10:36

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Middle East Eye'de Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi'nde Ortadoğu ve Kuzey Afrika uzmanı Alexey Khlebnikov imzalı bir makale yayınlandı. İşte makaleden ayrıntılar:

Krallığın petrol üretiminin yarısını etkileyen Saudi Aramco saldırıları, bölgesel ve küresel güvenliğe yönelik yaklaşımlarda önemli bir dğeişimin habercisi.

Petrol fiyatları yükseldikçe, ABD askeri şemsiyesi altında güvenli ve korunan bir Körfez paradigması çökmeye başladı.

Küresel Petrol Piyasası ve ekonomi için ciddi sonuçlar ötesinde, biz bu saldırıların siyasi ve güvenlik kapsamındaki etkilerine eğileceği. Özellikle Rusya açısından.

Durum, doğrudan Moskova'nın eline geçen istikrarlı ve güvenli enerji kaynaklarının değerini artırdı.

Son birkaç on yılda büyük arızalar veya saldırılar yaşamamış olan enerji altyapısını koruyabilen Rusya, petrol üretimi ve tedarikinde Suudi Arabistan'la aynı risklerle karşı karşıya değil.

Rus Enerji Bakanı Alexander Novak, Suudi kaybını telafi etmek için petrol üretimini artırmaya gerek olmadığını belirterek, etkileri yönetmek için küresel stokların şu anda yeterli olacağını söyledi.

Mevcut durumda Ortadoğu'daki gelişmeler, Rusya dahil, pek çok oyuncuyu olumsuz yönde etkileyecek bölgesel bir savaşa sürüklenebilir. Bu sebeple Moskova, Körfez'deki artan gerilimi daha da artırma konusuna ilgi duymuyor.

Rusya, son krizden askeri sistemlerinin pazarını genişletme için faydalanabilir.

"İRAN'IN S-300, TÜRKİYE'NİN S-400 ALMASI GİBİ AKILLICA KARARLAR ALIN"

Körfez ülkeleri ve Riyad, ekonomilerini ve petrol altyapılarını korumak için S-400 alabilir. Putin bunun için tkelif de yaptı. Rus Başkan, geçen hafta "Suudi Arabistan'ın halkını koruması konusunda yardım etmeye hazırız. İran'ın bizden S-300 alarak yaptığı gibi, Erdoğan'ın en gelişmiş S-400 hava savunma sistemlerini almay akarar vermesi gibi akıllıca kararlar vermeleri gerekiyor. Bu tür sistemler, Suudi Arabistan'daki her türlü altyapıyı her türlü saldırıya karşı koruma yeteneğine sahip" dedi.

"RİYAD, RUS SİLAHLARI ALMAK İSTİYOR"

Gerçekten de, saldırılar Moskova'nın Suudi Arabistan ile askeri-teknik işbirliğini ilerletmesi için bazı fırsatlar sunuyor. Riyad, bir süredir Rus silahları almak istiyor. Konu, Kral Selman'ın 2017'deki Moskova ziyareti sırasında gündeme geldi. Muhtemelen Putin'in Krallığı ziyareti sırasında tekrar gündeme gelecek.

Putin'in çağrısının ardından Rusya'nın devlet askeri ihracatçısı Rosoboronexport, geliştirdiği insansız hava araçları ve diğer hava saldırı silahlarıyla en son Rus sistemlerini Kasım ayında Dubai Hava Fuarı'nda sunacağını duyurdu.

RİYAD, MOSKOVA'DAN SİLAH ALIRSA...

Öte yandan, Riyad, Rus silahları almaya karar verirse Washington'dan ciddi bir baskı ve muhalefetle karşı karşıya kalacakç.

Ayrıca böyle bir durumda Rusya da zor durumda kalabilir. Çünkü İrna'ın elinde S-300'ler varken, Rusya Suudi Arabistan'a daha gelişmiş olan S-400 teklif ediyor.

Açıkçası, Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine yapılan son saldırılar bölge genelinde pek çok güvenlik tahminini değiştirebilir. Bu durumda Rusya, gerginliğin etkisiz hale getirilmesine ve Suudi Arabistan ile ilişkilerin korunmasına yardımcı olmak için diplomatik cephaneliğini kullanacak.

Bu durumda Putin'in gelecek ay Suudi Arabistan'a yapacağı ziyaret kritik önemde.