İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporuna göre, altı farklı çatışma bölgesinde ulusal güvenliğe tehdit oluşturdukları gerekçesiyle binlerce çocuk, çoğu zaman aylarca, hatta yıllarca gözaltında tutuluyor.
Örgütün 35 sayfalık raporunda, Afganistan, Kongo, Irak, İsrail, Nijerya ve Suriye gibi çatışma bölgelerinde gözaltında tutulan çocukların bir bölümünün işkence gördüğü, bazılarının gözaltındayken hayatını kaybettiği belirtildi.
Raporda, 18 yaşından küçüklerin, IŞİD ve Boko Haram gibi örgütlerle mücadele çerçevesinde kapsamı genişletilen ve muğlak terörle mücadele yasaları uyarınca güvenlik tehdidi oluşturdukları iddiasıyla gözaltına alınmasının, çoğu zaman uluslararası hukukun ihlal edilmesine yol açtığına dikkat çekildi.
Rapora göre, gerçekten suç teşkil eden eylemlerin yanı sıra birçok çocuk asılsız şüphe ve güçsüz delillerle veya aile üyelerinin terör faaliyetinde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alınıyor.
Örgüt, Suriye ve Nijerya'da sayısız çocuğun, gözaltındayken bakımsızlık, açlık, susuzluk ve işkence nedeniyle yaşamını yitirdiğine, Afganistan'da güvenlik güçlerinin, çocuklara yetişkinlerden daha sıklıkla işkence ettiğine dikkati çekti.
Raporda, Irak'ta güvenlik güçlerinin, hem kız hem erkek çocuklarını gözaltına aldığı, terörist faaliyetlerde bulunan aile üyeleri hakkında zorla bilgi edinmek için işkenceye başvurduğu, İsrail'de de yüzlerce Filistinli çocuğun, başta İsrail askerlerine taş atmak olmak üzere her yıl güvenlikle bağlantılı suçlamalardan askeri mahkemelerde yargılandığı kaydedildi.
Raporun, 2 Ağustos'ta BM Güvenlik Konseyi'nde ele alınacağı belirtildi.