'Savaş zamanlarında sanatçılar toplumun aynası oluyor'
Her ay BM'nin açlık ve ölümlere ilişkin uyarılarda bulunduğu Yemen'de devam eden savaşa karşı Yemenli sanatçılar üretmeye devam ediyor.

Oluşturma Tarihi: 2019-07-19 10:12:17

Güncelleme Tarihi: 2019-07-19 10:12:17

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Altı Yemenli ve dört Suriyeli sanatçı Londra'da bulunan British Museum'da düzenlenen bir sempozyuma katıldı ve savaşın yıktığı iki ülkede sanat yapmayı konuştu.

The Art Newspaper'ın haberine göre British Museum'da 7 Temmuz pazar günü gün boyu devam eden programa Yemenli sokak sanatçısı Murad Subay, Yemenli ilk kadın film yapımcısı Khadija Al-Salami, İskoçya doğumlu Yemenli yönetmen-yapımcı Sara Ishaq ve Şamlı ressam-heykeltıraş Fadi Yazigi de katıldı.

SİLAH ENDÜSTRİSİ RESMEDİLECEK

Murad Subay'ın, programda silah endüstrisine ilişkin bir duvar resmi yaptığı belirtilirken, British Museum İslami ve Çağdaş Ortadoğu Sanatı Küratörü Venetia Porter Yemenli sanatçılar için “Onlarla tanışmamız, doğrudan işlerini, yaptıklarını nerede ve nasıl sergilediklerini ve ilettiklerini açıklamamız bizim için önemli" ifadelerini kullandı.


Yemen/Sana'da bir duvar resmi (Fotoğraf: Jameel Subay - 2011)

ROMOOZ VAKFI FAALİYETLERİ

Sık sık atıfta bulunulan ve Yemenli sanatçıların eserlerini Berlin ve Beyrut başta olmak üzere birçok yerde sergileyen Romooz Vakfı'nın Sana'da da bir program organize ettiği kaydedildi. Bunun belgelemek adına savaş meydanlarında hızla gelişen film ve fotoğrafçılığa ilişkin "telefonları" merkeze alan bir organizasyon olduğu aktarıldı.

Romooz Vakfı, Yemen Sanat ve Kültürünün tanıtımı ve geliştirilmesi amacıyla faaliyetlerini sürdüren bir kuruluş.

İnternet sitesinde uluslararası vakıf ve kuruluşlarla ortak projelere imza attıkları belirtilirken, nasıl bağış topladıkları ve destekçileri hakkında bilgi verilmiyor. Yönetici kadrosu arasında yer alan sanatçılarsa şu şekilde: İbi İbrahim, Lamia al-Sanafi, Bashayer Mohsen, Dhekra Ali, Somaya Abdualla, Sadık el-Harasi.


Yemen/ İran ve Suudi Arabistan arasındaki çekişmeyi anlatan bir duvar resmi

"ÇOK KÜÇÜK BİR SERGİYLE DAHİ İNSANLARA İLHAM VERİYORSUNUZ"

Yemenli film yapımcısı İbi İbrahim, İran destekli milis güçlerinin elinde olan Sana kentinde fotoğraf sergilerini ve atölye çalışmalarını devam ettirmeye çalıştıklarını belirtti. İbrahim, sık sık yaşanan hava saldırılarına rağmen ayakta kalmaya çalıştıklarını söyledi.

Yöneticilerinden olduğu Romooz Vakfı'nın Sana faaliyetlerine ilişkin konuşan İbrahim, “Mütevazı, çok küçük bir sergi açsanız bile, 20 fotoğrafla diğer insanlara, çalışmaya ve gelişmeye devam etmeleri için ilham veriyorsunuz” dedi.


Yemen/ Savaş ve barış temalı bir madalyon resmi

SAVAŞ İÇERİSİNDEKİ ÜLKELERİNDEN NASIL ÇIKIYORLAR?

Yemenli sanatçı İbrahim'in Londra'da gerçekleşecek British Museum sempozyumuna katılmak için Yemen içerisinde Sana'dan Aden'e gitmesi gerektiği ve bu yolculukta onlarca kontrol noktasında durdurulduğu belirtildi. Toplamda 15 saatlik karayolu yolculuğu yapan İbrahim, "Sana'daki insanlar bombaların nereye düştüğünü ve şehrin havaalanının üç yıldır kapalı olduğuna ilişkin haberleri Facebook gruplarından kontrol ediyorlar" dedi.

SANAT MEKANLARI DA SAVAŞTAN ETKİLENDİ

Savaşın sanat kurumlarını da yerle bir ettiğinin belirtildiği haberde 2015'teki çatışma sırasında Sana Ulusal Yemen Müzasi'nin kapatıldığı, Avrupa kültür kuruluşlarının sanat için kullandığı alanların da kullanılamaz hale geldiği belirtildi.

DESTEK VEREN KURULUŞLAR

The Art Newspaper'ın haberinde İbi İbrahim'in dolayısıyla Romooz Vakfı'nın çalışmalarını desteklemeye devam eden uluslararası bağışçılar arasında Lübnan Arap Sanat ve Kültür Fonu ile Hollanda'nın Prens Claus Kültür ve Kalkınma Fonu yer alıyor.

"SAVAŞ ZAMANLARINDA SANATÇILAR TOPLUMA AYNA HALİNE GELİYOR"

İbrahim, "Yaptıklarımız temel bir ihtiyaç. Savaş ve çatışma zamanlarında sanatçılar topluma birer ayna haline geliyor. Eğer kültür yoksa demokrasi de yoktur" diyor.