ABD ve Avrupa medyasında seçmenin yeni anayasa ve başkanlık sistemine onay vermediği ve HDP'yi meclise taşıdığına dair yorumlar ön plana çıktı.
Türkiye'nin kaderini belirleyecek seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasının ardından, Amerika'da yayınlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, AK Parti'nin 2015 seçimlerinde "hezimete uğradığı" değerlendirmesini yaptı. İlk gelen sonuçların, AK Parti'nin, 2002'den bu yana sürdürdüğü tek parti iktidarını yitireceği yönünde olduğunu belirten WSJ, AK Parti'nin muhalefet partilerinden çok oy almasına karşın, tek parti iktidarını yitirip, koalisyona gitmekle yüz yüze kalabileceği yorumunda bulundu.
Alman televizyonunun ikinci kanalı ZDF saat 19.00 haber bülteninde Türkiye'de yapılan milletvekili seçimlerinin ilk sonuçlarına göre iktidar partisi AK Parti'nin oy kaybettiğini duyurdu. Kanal, ilk tahminlere göre AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhalefet partileriyle koalisyon yapmak zorunda olduğunu belirtti. ZDF kanalı Türkiye'den bazı kanalların seçimle ilgili analizlerini ekrana taşıdı. AK partinin çoğu bölgelerde oy oranının düşüklüğüne yer verildi. Seçimlerde Güney Doğu Anadolu bölgesiyle çoğu kentlerde HDP, CHP, MHP partilerinin oylarının yükseldiği bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sisteminin zor durumda olduğu bildirildi. Fransız ve İsviçre televizyon kanalları da ana haber bültenlerinde bugün Türkiye'deki seçimleri ekrana taşıdı. Avrupa'nın gözü seçim sonuçlarındaydı.
İngiliz gazetesi The Guardian, seçim sonuçlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel yenilgisi ve Kürtler'in de zaferi olduğu yorumunu yaptı. Gazete, seçim öncesi Türkiye'yi eleştiren yayınlarıyla dikkat çekmişti.
Seçimler dünya basını tarafından ilgiyle takip edidi. Türkiye sandık başına giderken, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da bu yıl ilk kez oy kullandılar. CNN'in Arwa Damon, Gül Tüysüz ve Laura Smith-Spark tarafından hazırlanan "Türkiye Yenilikçi Seçimlerde Oy Kullanıyor" başlıklı haberinde, AK Parti'nin seçimlerden en çok oyu alarak 330 sandalye ile mecliste büyük çoğunluğu elde edebileceğini yazdı. AK Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için 276 sandalyeye ihtiyaç duyduğunu bildiren CNN, referanduma gerek kalmadan anayasa değişikliği yapabilmesi için de AK Parti'nin 367 veya daha fazla sandalye sayısının gerekli olduğunu bildirdi. CNN, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) yüzde 10 olan seçim barajını aşması halinde ilk kez mecliste kendine yer bulacağını kaydederek, HDP'nin Cuma günü Diyarbakır'da gerçekleştirdiği miting sırasında meydana gelen patlamada en az 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 100'den fazla kişinin yaralandığını belirtti.
Seçim sonuçlarını büyük ölçüde tahmin eden Batı basını, siyasi belirsizliği memnuniyetle karşıladı.
ALMAN BASININDA SEÇİMLERE GENİŞ YER VERİLDİ
Almanya'nın ulusal gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung haberinde "Erdoğan ne yapacak?" sorusunu soran bir başlıkla Türkiye'deki genel seçim haberlerine yer verdi. Türk solunun ve Kürtlerin partisi HDP'nin seçimden alacağı sonucun Erdoğan'ın geleceğini belirleyeceğini yazdı.
Die Welt gazetesi de Türkiye'deki seçimlerle ilgili olarak "Tarihi Bir Sonuç Çıkabilir" başlığını kullanarak, tarihi sonucun HDP'nin seçim barajını aşması olarak belirledi.
FRANSIZ BASIN GENİŞ YER VERDİ
Fransa'nın önde gelen gazete ve dergilerinde genel seçimlerle ilgili olarak son günlerde seçmenin AK Parti'ye azalan ilgisi, Kürt oylarının önemi vurgusu yapıldı. Gazetelerdeki yorumlar, Kürtlerin HDP çatısı altında seçime katılmasıyla birlikte, bu seçimlerdeki asıl heyecanlı bekleyişin eskiden olduğu gibi AK Parti'nin kaydedeceği başarı değil, HDP'nin kaydedeceği başarı olduğu vurgulandı. France 24 kanalında bugün yayınlanan röportajlarda da Kürtlerin hayal kırıklığı ve seçimlerdeki gerginliğine yer verildi.