Dolar

34,4788

Euro

36,3251

Altın

2.930,58

Bist

9.031,82

Sedat Önal'dan BMGK'da Suriye rejimi temsilcisinin asılsız iddialarına cevap: Türkiye insani açıdan yaklaşıyor

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen 'İklim Değişikliğinin Gıda Güvensizliğine Etkisi' konulu üst düzey oturumda konuştu.

10 Ay Önce Güncellendi

2024-02-14 09:05:34

Sedat Önal'dan BMGK'da Suriye rejimi temsilcisinin asılsız iddialarına cevap: Türkiye insani açıdan yaklaşıyor

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen "İklim Değişikliğinin Gıda Güvensizliğine Etkisi" konulu üst düzey oturumda konuştu. Önal, dünyanın farklı, karmaşık ve birbiriyle bağlantılı sınamalarla mücadele ettiğine dikkat çekerek, çözüm için sonuç odaklı ortak eylem gerektiğini vurguladı.

Sınamalar arasında çatışma, gıda güvensizliği ve iklim değişikliğinin ön planda yer aldığını belirten Önal, iklim değişikliği konusunda tarihi olarak en az sorumluluğa sahip ülkelerin orantısız şekilde en fazla yükü üstlenmek zorunda kaldığına işaret etti. Söz konusu ülkelerin iklim değişikliğinin adil olmayan etkileriyle mücadele edebilmeleri için desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade eden Büyükelçi Önal, "Tüm taraflar ortak ancak farklı sorumluluklar çerçevesinde daha fazlasını yapmalı." ifadesini kullandı.

Önal, diğer taraftan çatışmaların tek nedeninin iklim değişikliğiyle alakalı olmadığının, sürdürülebilir barış ve güvenlik için sorunların temelindeki çok boyutlu nedenlere inilmesi gerektiğinin altını çizdi. Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda kararlı olduğunu ve Sıfır Atık Girişimi aracılığıyla gıda güvensizliğine karşı önemli adımlar attığını ifade eden Önal, aynı zamanda Türkiye'nin 2026'da 31. BM İklim Konferansı'na ev sahipliği için adaylığını koyduğunu bildirdi.

Büyükelçi Önal, sürdürülebilir gıda güvenliğinin özellikle çatışma dönemlerinde kesintisiz tedarik zincirlerine bağlı olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin bu amaçla Karadeniz Tahıl Girişimi'ne önemli katkılar sağladığını anımsattı. BMGK'nin 2417 sayılı kararının çatışma ve gıda güvensizliği arasındaki bağı ortaya koyduğunu ifade eden Önal, "Bu kararla Konsey, savaş taktiği olarak sivillerin aç bırakılması ve insani yardım erişiminin engellenmesini güçlü bir şekilde kınadı. Özellikle Gazze, Suriye, Yemen, Ukrayna ve Afrika'nın bazı bölgelerinde kararın etkili bir şekilde uygulanması önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Önal, milyonlarca insanın hayatlarının hala uluslararası insani yardıma bağlı olduğunu, bu çerçevede Suriye'deki duruma da odaklanılmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi. Büyükelçi Önal, Gazze'deki durumu vurgulayarak, BMGK'nin acilen insani ateşkes ve kesintisiz insani yardım sağlaması gerektiğini belirtti ve Türkiye'nin barış, iklim değişikliğiyle mücadele ve gıda güvensizliğini yok etmeyi amaçlayan tüm uluslararası çabaları desteklemeye devam edeceğini vurguladı.

Haber Ara