AA'nın haberine göre; Avrupa'da Hristiyan Demokrat geleneğinden gelen, sağ görüşlü partilerinden oluşan Avrupa Halk Partisi'nin (PPE) Madrid'de düzenlediği kongrenin gündem maddesi sığınmacı kriziydi.
14 ülkenin başbakanı ve Avrupa'daki sağ görüşlü partilerden 750 delegeyi buluşturan kongrede konuşan Almanya Başbakanı Merkel, sığınmacı krizine karşı farklı kollardan önlem almak gerektiğini savundu.
Merkel, "Türkiye ve Lübnan gibi ülkelerin üzerindeki yükü paylaşmalıyız. Türkiye ile konuşmalıyız. Türkiye ve Yunanistan iki NATO ülkesi ve bu sınırları insan kaçakçılarının eline bırakamayız" dedi.
'SIĞINMACILARA İNSAN MUAMELESİ YAPILMALI'
Avrupa'ya gelen her sığınmacıya "insan muamelesi yapılması" gerektiğini vurgulayan Merkel, "Savaştan ve terörizmden kaçanlara yardım edip, onlara yeni bir ev bulmalıyız" dedi.
Almanya Başbakanı ayrıca Avrupa Sınır Koruma Ajansı 'nın (Frontex) taleplerine AB'nin 6-8 ay gibi çok geç sürede cevap verdiğini dile getirerek, "Bu şekilde sınırlarımızı koruyamayız. Çok daha hızlı ve etkili hareket etmeliyiz" dedi.
ORBAN: SIĞINMACILAR ARASINDA YABANCI SAVAŞÇILAR VAR
Avrupa'da sığınmacı kriziyle ilgili açıklamalarıyla son dönemde gündeme gelen Macaristan Başbakanı Victor Orban, "Türkiye stratejik ve önemli bir ülke ama yanlış bir düşünceye girmemeli. Sınırlarımızın güvenliğini almamız gerekiyor. Sığınmacı krizi kontrolden çıkan kuralsız bir sürece girdi. Ve bu sorun, Avrupa ülkelerini ve hükümetlerini istikrarsızlaştırabilir. Sığınmacıların arasında savaştan dolayı gelenlerin dışında ekonomik sebeplerden gelenler, hatta yabancı savaşçılar bile var" görüşünü savundu.
RAJOY: 3. ÜLKELERLE DAYANIŞMA OLMADAN SORUN ÇÖZÜLEMEZ
Kongreye ev sahipliği yapan İspanya'nın Başbakanı Mariano Rajoy da, "Sığınma hakkı Avrupa'nın en önemli değerlerinden biridir ve Avrupa'ya gelen her sığınmacıya bu hak verilmelidir. Ancak gelecek 10 yılda Avrupa'nın en büyük meydan okuması olan sığınmacı sorunu sadece 3. ülkelerle dayanışma ile çözülebilir" şeklinde konuştu.
Öte yandan eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise, "Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini kullanarak, sığınmacılar konusunda AB'ye şantaj yaptığını" iddia etti.