Brnabic, Alman Dışişleri Bakanı Baerbock'un Sırbistan'ın bölgede gerilimi tırmandıran askeri ve polis gönderme kararıyla ilgili tepkisine twitter hesabından şu karşılığı verdi:
“Uluslararası hukuk ve istikrar açısından, hangi BM kararına uyulması ve hangilerinin göz ardı edilmesi gerektiğine hangi kriterlere dayanarak karar veriyorsunuz? Çarpıcı derecede saçmalık...”
Brnabiç, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1244 sayılı Kararı uyarınca, Sırbistan'ın Kosova'daki halkının “barışçıl ve normal yaşamının” tehdit altına girmesi de dahil olmak üzere belirli durumlarda Kosova'ya askeri ve polis personeli gönderme hakkına sahip olduğunu kaydetti.
Alman Bakan Baerbock, Belgrad'ın açıklamalarını kışkırtıcı olarak nitelendirirken, Kosova'yı gerilimi yatıştırmak için elinden gelenin en iyisini yaptığını ifade ederek övdü. Baerbock, “Sırbistan, son açıklamalarının tam tersini yaptı. Sırp kuvvetlerinin Kosova'ya gönderilmesini önermek kesinlikle kabul edilemez” dedi.
Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın Kosova'daki Sırp nüfusa yönelik Arnavut yönetimin baskısına karşı NATO'dan Sırp güvenlik güçlerinin Kosova'ya konuşlandırılmasını talep edeceğini duyurmuştu.
Ötey yandan Belgrad'ın Kosova Gücünden (KFOR) göstericilere karşı "şiddet içeren eylemlerde" bulunmayacağına dair güvence aldığı belirtildi.
Sırpların çoğunlukta olduğu kuzey Kosova'daki en son gerilim, Kosova'daki Arnavut güvenlik güçlerine saldırmakla suçlanan eski bir yerel Sırp polis memurunun tutuklanmasıyla alevlendi. Bunun üzerine Sırp protestocular hafta sonu ana yol üzerinde barikatlar kurdular. Belgrad'daki yetkililer ise AB'yi ve diğer Kosovalı yetkilileri yerel Sırp nüfusun şikayetlerini ihmal etmekle ve sadece "barikatlardayken dikkate almakla" suçladılar.
Sırp Cumhurbaşkanı Vuciç ise, kuzey Kosova'daki Sırpları "sakin ve barışçıl olmaya ve provokasyonlara kanmamaya" ve özellikle Kosova'da konuşlanmış AB ve NATO liderliğindeki misyonlar olan EULEX ve KFOR'a karşı saldırgan hareketlerden kaçınmaya çağırdı.
RT