Siyasiler istemiyor, halk kucak açıyor
Suriyeli mültecilerin Avrupa'ya akın etmesi siyasileri telaşlandırdı. Onlar bu kadar çok sayıda sığınmacıyı nasıl kabul edeceklerini kara kara düşünürken Almanya, Avusturya ve İzlanda'da halklar Suriyelilere sahip çıkıyor.

Oluşturma Tarihi: 2015-09-04 15:08:56

Güncelleme Tarihi: 2015-09-04 15:08:56

Yirmi bin Avusturyalı, geçtiğimiz günlerde 71 göçmenin bir kamyon kasasında havasızlıktan ölmesini protesto etti.

Binlerce kişi hafta başında Viyana'ya gelen göçmenleri taşıyan altı treni "Hoş geldiniz" pankartlarıyla karşıladı.

Göçmenlerle dayanışma eylemi düzenleyen Viyanalılar yanlarında getirdikleri ekmek, su, meyve, bebek bezi gibi ihtiyaç malzemelerini göçmenlere dağıttı. Almanya'ya gitmek isteyen göçmenleri ise yine yardımlarla uğurladılar.

ALMANYA

Macaristan'dan Almanya'ya trenle giden iki bin göçmen Münih tren istasyonunda çiçeklerle karşılandı. Çoğunluğunu Suriyeli ve Afganların oluşturduğu sığınmacılar günlerdir süren yolculuğun yorgunluğunu taşıyordu.

Günlerdir dışarıda yatan, yollarda olan göçmenlere hiç tahmin etmedikleri bu karşılama moral verdi. Bir grup gönüllü göçmenlere yiyecek içecek verdi. İtfaiye görevlileri su dağıttı. Gönülllü sağlık ekipleri sağlık kontrolü yaptı. Garın etrafından portatif tuvaletler kuruldu. Yakındaki bir okul ise mültecilerin kalması için hazırlandı.

Almanya'da siyasiler diğer Avrupa üşmelerine nispeten daha ılımlı. Çünkü Almanya  geçen hafta aldığı bir kararla, Suriyeli göçmenlere ilişkin düzenlemelerin yumuşatıldığını ve ülkeye gelen tüm Suriyeli göçmenlerin kabul edileceğini açıkladı.

Başbakan Angela Merkel yıllık yaz sonu basın toplantısında, Alman halkını 'esneklik' göstermeye çağırdı. Krizi iki Almanya'nın birleşmesinden sonraki sürece benzetti. Merkel'in bu sözleri halkın büyük bölümünün desteğini kazandı.

Berlin'de de göçmenler sevgi gösterileriyle karşılandı. Gönüllüler Bölgesel Sosyal İşler ve Sağlık Dairesi Kayıt Merkezi'nin etrafında toplanan yüzlerce sığınmacıya yardım dağıtıldı. Sivil toplum kuruluşları çocuklar için oyun alanları ve hasta mülteciler içim seyyar klinik oluşturdu. Gönüllü doktorlar sağlık kontrolü yaptı.

İZLANDA

İzlanda hükümeti sadece 50 Suriyeli kabul edebiliriz açıklaması yaptı. Bu kararın ardından ülkenin önde gelen yazarlarından Bryndis Bjorgvinsdottir İzlanda Refah Bakanı Eygló Harðardóttir'e hitaben bir mektup yazdı.  Ardından Facebook'tan "Evimizi Suriyeli sığınmacılara açmaya hazırız” kampanyası başladı.

Kısa sürede 10 binden fazla İzlandalı, evlerini Suriyeli sığınmacılara açabileceklerini belirterek, kampanyaya destek verdi.

Kampanyaya destek veren İzlandalıların evlerini Suriyelilere açma teklifleri toplanarak Refah Bakanlığı'na iletecek. Bakan Eygló Hardardottir  yetkili makamların Facebook'taki mesajları okuduğunu ve durumu değerlendireceklerini söyledi.

Hükümet yetkililerine göre 330 bin nüfuslu İzlanda, 2014 yılında 1117 sığınmacıya kapılarını açtı.