Somali ulusal haber ajansı SONNA'da yer alan habere göre, haziran ayında parlamento tarafından hazırlanan yasanın imza töreni, çok sayıda hükümet görevlisi ve sivil toplum örgütü temsilcisinin de katılımıyla Mogadişu'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirildi.
Törende, Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, çok partili seçim sistemine geçişi sağlayan yasayı imzaladı.
Ülkede halihazırda 10'dan fazla siyasi parti bulunmasına rağmen, seçimler siyasi partiler üzerinden değil kabileleri temsil eden delegeler üzerinden gerçekleştiriliyor. Delegeler ise kabilenin önde gelen isimleri tarafından belirleniyor. Yasayla kabile sistemine dayalı seçim modelinin son bulması ve 2020 yılındaki seçimlere çok partili şekilde girilmesi amaçlanıyor.
YENİ CUMHURBAŞKANI 30 EKİM'DE BELLİ OLACAK
Öte yandan yasanın, önümüzdeki haftalarda başlayacak 2016 seçim sürecini ise etkilemeyeceği belirtildi.
Somali Seçim Komisyonu tarafından belirlenen takvime göre, parlamentonun 275 üyeli alt kanadının yeni üyeleri 24 Eylül-10 Ekim tarihlerinde belli olacak. Parlamentonun üst kanadının 54 üyesinin isimleri ise 25 Eylül'de kesinleşecek.
Parlamentonun "Halk Meclisi" olarak da bilinen alt kanadının üyeleri, Somali'deki farklı kabileleri temsil eden 14 bin delege tarafından 4 yıllığına seçilecek. Yeni üyeler 25 Ekim'de yeni parlamento başkanını, 30 Ekim'de ise yeni cumhurbaşkanını seçecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Hasan Şeyh Mahmud da yarışacak.
Cumhurbaşkanı Mahmud, 2012'deki seçimin ardından kabile sistemine dayalı seçim modelinin değiştirileceğini, bir sonraki seçimin halkın oy kullanmasıyla yapılacağını açıklamıştı. Ancak yetkililer seçim için gerekli altyapının oluşturulamaması, güvenlik endişesi, yeni seçim yasasının hazırlanmasındaki gecikme, seçmenlerin kayıt altına alınmaması gibi sorunlar nedeniyle seçimin bir kez daha kabile sistemine dayalı yapılmasına karar vermişti.