Karadeniz'i kontrol etme 'yarışının' giderek kızışacağı belirtilen Stratfor raporuna göre 2014 yılında Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasından bu yana, bölgedeki güç dengesinde önemli değişiklikler meydana geldi. Ukrayna bölgede 'dışarıda' bırakılırken, Rusya Karadeniz filosunu güçlendirdi. Bu arada da Karadeniz sularının stratejik önemi Avrupa'da Rusya'ya karşı daha 'caydırıcı' güç olmak için çabalayan NATO için arttı.
"NATO KARADENİZ'DE DAHA AKTİF OLACAK"
Stratfor, NATO'nun 1936 yılında imzalanan ve Karadeniz'e sınırı olmayan ülkelere askeri gemilerin tonaj, araç sayısı ve bir yerde kalma süresi gibi kısıtlamaları içeren Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni dikkate alması gerektiğini kaydetti.
Raporda "Birlik sözleşmedeki kısıtlamaları Karadeniz'e farklı ülkerin gemilerini dönüşümlü olarak konuşlandırarak bypass edebilir. (Polonya'nın başkenti) Varşova'daki NATO zirvesinde Birlik, Karadeniz'deki varlığını arttırma imkânlarını görüşecek" ifadeleri kullanıldı.
TÜRKİYE VE BULGARİSTAN KATILMAYABİLİR
Karadeniz'e kıyısı olan üye ülkelerin tamamının, NATO'nun Karadeniz'deki faaliyetlerini arttırma planını desteklemeyeceği belirtilen raporda "Romanya böyle bir girişimi destekleyebilir, ancak Rusya ile gerginlik istemeyen Türkiye ve Bulgaristan, bu duruma mesafeli yaklaşabilir" ifadeleri kullanıldı.
Raporda ayrıca NATO, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ndeki kısıtlamaları bypass etmenin bir yolunu bulsa bilse, Kırım'ın Rusya'ya Birlik'e karşı büyük bir avantaj sağlayacağı vurgulandı.