Sudan'da Askeri Konsey ve muhalifler arasında görüşmeler başladı
Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefet arasında dönüşümlü başkanlık kararı alınmıştı. 5 Temmuz'daki kararın ardından süreci görüşmek üzere görüşmeler dün (16 Temmuz) başladı.

Oluşturma Tarihi: 2019-07-17 07:48:49

Güncelleme Tarihi: 2019-07-17 07:48:49

Sudan'da Askeri Geçiş Konseyi ile muhalefeti temsil eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ittifakı, 39 aylık geçiş sürecini başlatacak nihai anlaşmanın detaylarını görüşmek üzere başkent Hartum'da bir araya geldi.


Askeri Geçiş Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dakalu (sol3), Sözcü Şemseddin Kebbaşi İbrahim (sol 2), Genel Sekreter Defullah Hamid (solda)


Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri ittifakı liderlerinden Ömer ed-Digair (sağda), Babekir Faysal (ortada), İbrahim el-Emin (solda)

GEÇİŞ YÖNETİMİ DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK

Sudan'da askeri yönetimle sivil muhalefet arasında 5 Temmuz'da varılan siyasi mutabakat çerçevesinde geçiş dönemi 3 yıl 3 ay sürecek. Bu sürenin 21 ayında askeri yönetimden bir isim, sonraki 18 ayında ise sivil bir isim ülkeye başkanlık yapacak.

Protesto gösterilerine liderlik eden Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) Sözcüsü Medeni Abbas, ülkeyi seçimlere hazırlayacak geçiş döneminin iki aşamadan oluşacağını, ilk aşamanın ülkeye askerin başkanlık edeceği 21 aylık süreç olduğunu söyledi. Abbas, bu dönemin ilk 6 ayının da barış ve demokrasi çalışmaları için ayrıldığını ifade etti.

Takip eden 18 ayda da muhalefetin iktidarda olacağını belirten Abbas, hukukçulardan oluşacak ve cumartesi günü faaliyetlerine başlayacak bir komisyonun 24 saat içinde nihai anlaşmayı imzaya hazır hale getireceğini bildirdi.

BAŞBAKAN

Abbas, bir hafta içinde başbakanın isminin açıklanacağını, devlet başkanlığı konseyinin oluşumunu takip eden 3 ay içinde de parlamentonun oluşturulacağını söyledi. Fakat henüz belirlenemedi.

SUDAN

Sudan'da 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz sebebiyle başlayan gösteriler, Hartum ve ülke genelinde rejim karşıtlığına dönüşmesinin ardından ordu 11 Nisan'da yönetime el koydu.

Darbeyi devlet televizyonundan Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, Yüksek Güvenlik Konseyi Başkanı sıfatıyla duyurdu. 30 yıllık iktidarı devrilen Ömer El Beşir tutuklandı. Bin Avf ise Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, görevini bıraktığını ve yerine Abdulfettah el-Burhan'ı seçtiğini açıklamıştı.

Riyad ve Abu Dabi yönetimleri darbeden 3 gün sonra (14 Nisan) Askeri Geçiş Konseyi'ne desteğini açıklamıştı. Burhan'ın yemin etmesinden sonra Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Sudan'a insani yardımda bulunmuş, aynı gün BAE Devlet Başkanı Halife bin Zayid Al Nehyan da Sudan halkına yardım konusunu görüşmek üzere Askeri Geçiş Konseyi'yle iletişime geçmişti.

Ülkedeki 30 yıllık Ömer El Beşir iktidarı sona ererken, meydanları dolduran halk ise Askeri Geçiş Konseyi'ni istemediklerini yönetimin sivillere devredilmesi gerektiğini söyledi.

Etiyopya Başbakanı'nın önderliğinde başlayan müzakereler sonuca ulaşmasa da Afrika Birliği himayesinde 3 Temmuz'da yeniden başlayan doğrudan müzakerelerin ardından (5 Temmuz günü) taraflar, seçimler yapılıncaya kadar geçiş süreci boyunca iktidarın dönüşümlü paylaşılması konusunda anlaştı.

Fakat 31 Mayıs günü Arap dünyasındaki ayaklanmaları dünya gündemine taşıyan Al Jazeera televizyonunun Hartum ofisi kapatıldı ve basın ekibi ülke dışına çıkarıldı. 3 Haziran'da ise Askeri Geçiş Konseyi "vur" emri verdi. Olaylarda 100'den fazla protestocu hayatını kaybetti