Sudan'da askeri yönetimden 'müzakere' açıklaması
Sudan’daki askeri yönetim muhaliflerle yapılan tüm anlaşmaları tanımadığını açıklamasından bir gün sonra demokratik geçiş süreci için yeniden müzakerelere başlama önerisinde bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2019-06-05 15:31:52

Güncelleme Tarihi: 2019-06-05 15:31:52

Öneri ülkedeki askeri konseyin başındaki isim General Abdülfettah El Burhan'dan geldi. Bu arada sağlık hizmeti veren grupların verdiği bilgiye göre ordunun, Hartum'daki protestoculara yönelik yaptığı operasyonda hayatını kaybedenlerin sayısı da 60'a yükseldi.

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre ramazan bayramı nedeniyle devlet televizyonundan bir mesaj yayınlayan Generl El Burhan, ordunun yönetimi seçilmiş bir parlamentoya devretmeye hazır olduğunu söyledi. Ülkede eski Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in devrilmesinden bu yana yönetim ordu konseyi tarafından sağlanıyor. Televizyonda yaptığı konuşmada General El Burhan, “Askeri konsey olarak bir pranga olmaksızın ellerimizi müzakere için uzatıyoruz” ifadelerini kullandı.



DAHA ÖNCE "MÜZAKERE ETMEYECEĞİZ" DEMİŞTİ

Daha önce yaptığı açıklamadaysa protestocu gruplarla müzakere etmeyeceğini söylemiş ve ülkede 9 ay içerisinde parlamento seçimlerine gidileceğini ilan etmişti.

RAMAZAN BAYRAMINDA KAN AKTI

Sudan güvenlik güçleri, pazartesi sabahı başkentte gösterilerin odağındaki ordu karargahı önündeki göstericileri gerçek mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıtmış, muhalif kaynaklara göre en az 40 kişi hayatını kaybetmişti. 

Sudan Doktorlar Komitesi, güvenlik güçlerinin pazartesi sabahı başkent Hartum'da ordu karargahı önündeki göstericilere müdahalesinde hayatını kaybedenlerin sayısının bugün hastanelerde yaşamını yitirenlerle 60'a ulaştığını bildirdi.

Komiteden yapılan yazılı açıklamada, güvenlik güçlerinin pazartesi sabahı başkent Hartum'da ordu karargahı önündeki göstericilere müdahalesinde ve daha sonra hayatını kaybedenlerle ölü sayısının 60'a ulaştığını kaydetti.

BEŞİR'İ DEVİREN SÜREÇ

Ülkede 19 Aralık 2018'de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan'da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el-Beşir dönemi sona ermişti.

Ordunun ülke yönetimine el koymasının ardından sivil yönetime geçiş için eylem yapan protestocular, geçiş hükümetinin nasıl oluşması gerektiğine dair askeri yetkililerle müzakere yürütüyordu.