Sudan'da Ömer Beşir'in darbeyle devrilmesinden sonra iktidarı ele geçiren askerlere karşı, sol ağırlıklı, ‘Özgürlük ve Değişim ittifakı'nın başlattığı protesto gösterilerine, Sudan İslamcıları destek vermiyor. İslamcı gruplar yayınladıkları mesajlarda, yeni yol haritasında ‘Şeriat'a yer verilmediği için orduyu destekleme kararı aldıklarını açıkladılar.
Nisan ayında askeri bir darbeyle Ömer Beşir'in görevden alınmasına yol açan ülke çapındaki protestolarda İslamcıların arada kaldığını belirten Ürdün gazetesi Jordan Times, İslamcıların ülkeyi üç yıllık bir geçiş dönemi için yönetecek olan yeni bir yönetim organının oluşturulmasıyla ilgili generallerle birlikte, solcu protesto ittifakına katılmadıklarını belirtti.
ŞERİAT'IN YOL HARİTASINDAN
HARİÇ TUTULMASINA KARŞI ÇIKTILAR
Ancak son günlerde, İslamcı grupların başkente gösteri düzenlediklerini belirten gazete; ülkenin yol haritasında 'Şeriat'ın dışlandığı herhangi bir anlaşmayı reddedeceklerini belirttiklerini yazdı. İslamcıların, ayrıca ordunun Sudan'ın yeni yönetim organının başkanının askeri bir figür olma taleplerini destekledilerini belirtti.
Gazete, eskiden Beşir'in önderlik ettiği Ulusal Kongre Partisi'nden ayrılan bir grup olan İslamcı Reform Şimdi Hareketi'nin başkan yardımcısı olan Hassan Rizk'ın, “Protestocularla bir sivil teknokrat kabinesinin olacağına katılıyoruz. Fakat egemen konseye silahlı kuvvetler başkanlık etmeli, çünkü bir güvenlik sorunu var” dediğini hatırlattı.
Beşir'in, 1989'da İslamcı destekli bir darbede iktidara geldiğini ve Sudan yasalarının o zamandan beri İslam hukukuyla desteklendiğini belirten gazete; ancak protesto liderlerinin, Şeriat'ın Sudan'ın geleceğinde bir yeri olup olmadığına dair konularda sessiz kaldıklarının altını çizdi
“ÖZGÜR DEVRİMCİLER, SOLUN GÜÇLERİ
TARAFINDAN YÖNETİLEMEZ”
Vaiz Nusrat Al Sharia hareketinin lideri Abdelhay Yousef'in, geçen Cuma günü başkentin güneyindeki Jabra bölgesindeki bir camide yaptığı konuşmanın büyük kalabalıklar çektiğini belirten gazete, vaazını İslami hukukunu savunmak ve laik yönetim ihtimaline karşı çıkmak için kullandığını söyledi. Gazete, Vaiz Sharia'nın, “Özgür devrimciler solun güçleri tarafından yönetilmez” dediğini aktardı.
Gazete, Nusrat Al Sharia başkanlarından Mohamed Ali Jazuli de, protestocular ile generaller arasındaki müzakerelerin, İslamcıları ve diğer siyasi güçleri “tamamen dışlayan” bir anlaşma olduğunu söyleyerek, İslamcıların reddini haklı çıkardığını; protesto ittifakı “değişimin ortağı” olabilirken, “devrimin tek lideri” olmadığını belirterek, “Devrim ideolojiye karşı değil, yolsuzluk ve zulme karşıydı” dediğini hatırlattı
“PROTESTO İTTİFAKI, DEVRİMİ
GÜN IŞIĞINDA ÇALDI”
Gazete, muhafazakar partilerin koalisyonuna başkanlık eden Tayeb Mustafa'nın ise, ‘Özgürlük ve Değişim İttifakı'nın, ‘İslam hukukunun uygulanmasını göz ardı ettiği' için geçiş planına karşı olduklarını belirterek, protesto ittifakının, ‘devrimi gün ışığında çaldığını' söylediğini belirtti.
2020 koalisyonu, uzun süredir Beşir'in müttefiki olan Halk Kongresi de dahil olmak üzere İslamcı grupları bir araya getiriyor.
Analistler, İslamcıların Beşir'le yakın ilişkilerinin protestocularla güçlerini birleştirmelerini ve Özgürlük ve Değişim İttifakı şemsiye grubunu zorlaştırdıklarını söylüyorlar.
ANA MUHALİFET PARTİSİ
GENEL GREV ÇAĞRISINI REDDETTİ
Öte yandan Generaller üzerindeki baskıyı artırmak amacıyla protesto hareketi bugün başlayacak genel grev çağrısında bulundu, ancak hareketin kilit destekçisi ana muhalefet Ulusal Umma Partisi çağrıyı reddetti. Umma Partisi'nden yapılan açıklamada, "Özgürlük ve Değişim İttifakı" nda bazı muhalefet gruplarının açıkladığı genel grevi reddediyoruz.” denildi. Parti, "Genel bir grev, herkes tarafından kararlaştırıldıktan sonra kullanılması gereken bir silahtır.Tam olarak kararlaştırılmayan bu tür yükseltilmiş önlemlerden kaçınmalıyız.” Açıklamasında bulundu.
Eski öncül Sadık El Mehdi'nin liderliğindeki Ulusal Ümmet Partisi, böyle bir kararın protesto hareketinin liderleri konseyi tarafından alınması gerektiğini söyledi.