Dolar

33,9762

Euro

37,6709

Altın

2.725,36

Bist

9.771,16

Sudan'da kadınlara gıda karşılığında tecavüz

İç savaşın alt üst ettiği Sudan'ın Omdurman kentinde hayat mücadelesi veren kadınlar, yiyecek karşılığında askerlerle cinsel ilişkiye zorlandıklarını anlattı. Askerlerin savaşın başladığı 15 Nisan 2023 tarihinden beri bölgedeki kadınlara sistematik bir şekilde cinsel şiddet uyguladığına dair çok sayıda rapor belgelendi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-07-22 18:35:14

Sudan'da kadınlara gıda karşılığında tecavüz

Sudan'da süren savaştan kaçamayan yirmiden fazla kadın, ordudan erkeklerle cinsel ilişkiye girmenin, ailelerini hayatta tutacak yiyecek veya mallara ulaşabilmelerinin tek yolu olduğunu söylüyor.

BcRtSRuCYAAfEFn

Kadınlar, saldırıların çoğunun kentin en çok gıdaya sahip olan "fabrika bölgesinde" gerçekleştiğini aktardı.

Mağdurlardan biri, yaşlı anne babası ve 18 yaşındaki kızına yiyecek alabilmek için askerlerle cinsel ilişkiye girmekten başka çaresi olmadığını söyledi.

F1FxTkQX0AEpG57

"YİYECEK ALMANIN TEK YOLU BUYDU"

Mağdur yaşadığı istismarı, "Her iki ebeveynim de çok yaşlı ve hasta ve kızımın yiyecek aramaya çıkmasına asla izin vermedim. Askerlere gittim ve yiyecek almanın tek yolu buydu - fabrikalar bölgesinde her yerdeydiler" sözleriyle anlattı.

Kadın, geçen yıl mayıs ayında bir et işleme fabrikasında askerlerle cinsel ilişkiye zorlandığını söyledi. Bu istismar olayı, Sudan'da düzenli ordu ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri arasında yıkıcı bir iç savaşın başlamasından kısa bir süre sonra gerçekleşti.

Röportajlarda solgun ve zayıf görünen 37 yaşındaki kadın, savaş başlamadan önce Omdurman'ın varlıklı kesimlerinde yaşayan ailelerin yanında hizmetçi olarak çalıştığını ancak çatışmalar başladığında şehri terk edip ailesini ülkenin daha güvenli bir bölgesine götüremeyecek kadar fakir olduğunu söyledi.

D5D9VqgU0AIVl5q

SAVAŞIN GETİRDİĞİ İSTİSMAR

Çatışmaların 15 Nisan 2023'te başlamasından birkaç gün sonra silahlı grupların tecavüz olaylarına dair raporlar ortaya çıktı.

Askerlerin Hartum bölgesinde ve büyük nüfus merkezlerinin hemen hemen hepsini kontrol ettiği geniş batı bölgesi Darfur'da sistematik bir şekilde cinsel şiddet uyguladığına dair çok sayıda rapor belgelendi.

The Guardian'a konuşan kadınlardan bazıları, askerlerin terk edilmiş evlere erişim karşılığında cinsel ilişki talep ettiğini, bu evlerde yerel pazarlarda satmak üzere eşya yağmalamanın hala mümkün olduğunu söyledi.

Askerler, kurbanları cinsel ilişkiye zorladıktan sonra boş evlerden yiyecek, mutfak ekipmanı ve parfüm almalarına izin veriyor.

BncB15hIgAAlNHQ

REDDEDİLİNCE İŞKENCE ETTİLER

The Guardian'ın konuştuğu başka bir mağdur, askerlerle cinsel ilişkiye girmeyi bıraktığı için işkence gördüğünü söyledi.

21 yaşındaki kadın, askerlere artık onları görmeye gelmeyeceğini söylediğinde, ikisinin onu yere yatırıp bacaklarını yaktığını aktardı.

Askerler ve Omdurman sakinleri kadınların cinsel ilişkiye zorlandığına dair raporları doğruladı. Bir asker, kadınlardan kişisel olarak hiç faydalanmadığını ancak meslektaşlarının bunu yaptığını gördüğünü söyledi.

Fy_34hpWIAED2SI

10 MİLYON İNSAN YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Milletler'e göre Sudan'daki çatışma on binlerce kişinin ölümüne ve 10 milyondan fazla insanın yerinden edilmesine neden oldu.

BM tarafından desteklenen yakın tarihli bir raporda, yaklaşık 26 milyon kişinin veya nüfusun yarısından biraz fazlasının yüksek düzeyde "akut gıda güvensizliği" ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

NTV

Haber Ara