Sudan'da 30 yıl iktidarda olan Ömer el Beşir, aylarca süren protestoların ardından Nisan ayında askeri bir darbeyle devrilmiş ve ordu yönetime el koydu.
Protestocuların koalisyon örgütü Özgürlük ve Değişim İttifakı ise ordudan yönetimi sivillere devretmesini talep ediyordu.
Bu amaçla protestocular ordu karargahı önünde aylarca kamp kurmuş, Haziran ayı başında askerlerin onları dağıtmak için saldırması üzerine onlarca kişi ölmüş, yüzlercesi yaralanmıştı.
39 AY DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK
Taraflar, yönetimi elinde bulunduran konseyde yönetimin 39 ay boyunca dönüşümlü olarak paylaşılması konusunda anlaşmaya vardı.
Anlaşma, Sudan'da aylardır devam eden siyasi krize son vermek amacıyla geçici bir sivil-askeri konsey kurulmasını öngörüyor. AFP'ye göre, konsey 6 sivil ile 5 askerden oluşacak.
Bu 6 sivilin 5'i protesto hareketini temsil eden Özgürlük ve Değişim İttifakı'ndan gelecek.
Geçiş sürecinde konseye 21 ay boyunca bir general, 18 ay ise bir sivil başkanlık edecek.
Bu konsey, üç yıl boyunca iktidarda olacak geçici sivil yönetimin oluşturulması sürecini de yönetecek. Bu üç yılın ardından seçimlere gidilecek.
5 TEMMUZ'DA ANLAŞMIŞLARDI
İki tarafın anlaştığına dair haberler 5 Temmuz'da yayınlansa da anlaşmanın ayrıntılarına dair bilgi verilmemişti.
ANAYASA KONUSUNDA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Anayasayla ilgili sorunları içeren ikinci anlaşmanın ise Cuma gününe dek sonuçlanması bekleniyor.
Generallerle Özgürlük ve Değişim İttifakı arasında anlaşmayla sonuçlanan müzakerelerde, Afrika Birliği ve Etiyopyalı arabulucular rol oynadı.