Sudanlı milisleri Libya'ya BAE taşıyor
Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed tarafından özel uçaklarla Libya'ya gönderilen Sudanlı milis güçleri, Geneina Havalimanı’ndan hareket ediyorlar. Milislerin, Abu Dabi yönetiminden aylık 1000 Sudan Poundu (22 Dolar) aldıkları belirtiliyor.

Oluşturma Tarihi: 2019-12-29 10:37:25

Güncelleme Tarihi: 2019-12-29 10:37:25

Eski Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Richard Falk'ın başında bulunduğu Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Med), son yaptığı araştırmayla Hafter'in askeri gücünün yüzde 50'sini Sudan'dan getirilen paralı askerler oluşturduğunu, bu askerlerin Libya'ya taşınmasının ise Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed'in emriyle gerçekleştiğini ortaya çıkardı.

Sudanlı milisleri taşıyan uçaklar BAE menşeiliyken, milisler aylık maaşlarını da Abu Dabi'den alıyor.

"HARTUM'DAKİ BAE ELÇİLİĞİNDEN SUDAN DIŞİŞLERİ'NE MEKTUP"

Yeni Şafak'tan M. Şakir Saraç'ın haberine göre Hafter'e bağlı güçlerin sivillere yönelik “korkunç” insan hakları ihlaleri yaptığı belirtilen Gözlemevi raporunda, “Sudan Hartum'daki BAE Büyükelçiliği Mayıs 2019'da Sudan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na bir mektup gönderdi ve BAE Silahlı Kuvvetleri'ne ait iki C130 + G17 uçağı için Geneina Havalimanı'nı kullanma izni aldı. Sudan'ın batısındaki havalimanı, Sudan güçlerinin üyelerini transfer etmek için kullanılıyor ve bu da BAE'yi Libya'daki güçlerin işlediği ihlallerden doğrudan sorumlu kılıyor” ifadeleri yer aldı.

"BM LİBYA'DAKİ SUÇLARI ARAŞTIRMALI"

BAE'nin Sudanlı paralı askerleri ve diğer milletlerden paralı askerleri göndermesini "hesap verebilirlik açısından utanç verici bir eylem" olak tanımlayan Euro-Med, BM Uzmanlar Komitesini Libya'da işlenen suçları araştırmaya çağırdı.

"PARALI ASKER UYGULAMASI YASAKLANMIŞ BİR OLAY"

‘Uluslararası tarafların' çatışmalardaki sorumluluğunun belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Euro-Med, “Paralı Askerlerin Toplanmasına karşı Uluslararası Sözleşme'nin 5. maddesi devletlerin paralı asker toplamasını, kullanmasını, finanse etmesini veya eğitmesini yasaklar ve bu faaliyetlerin yasaklanmalarını zorunlu kılar” ifadelerini kullanarak ilgili tarafların adalete teslim edilmesi çağrısı yaptı.

SİVİLLERİ ÖLDÜRÜYORLAR, KAÇAKÇILIK YAPIYORLAR

Raporun devamında ise petrol bölgelerini ve cezaevi merkezlerini korudukları aktarılan Sudanlı paralı asker sayısının 3 bine yaklaştığı ve bunların Libyalı sivilleri öldürdüğü, sınırda göçmen kaçakçılığı yaptığı yer alıyor.

Savaşan paralı askerlerin savaş deneyimleri ise Darfur savaşından geliyor. Sudan BM silah ambargosunu ve Silahlı Paralı Personel Kararı'nı açıkça ihlal ediyor ve silahlı askeri çatışmayı arttırıyor.

HAFTER'İN ASKERİ GÜCÜNÜN YÜZDE 50'Sİ SUDANLI MİLİSLERDEN GELİYOR

Sudan'lı bir yetkiliden aldıkları ifadeyi aktaran Euro-Med, Libya'da Hafterci askeri gücün yüzde 50'sinin Sudan'dan geldiğini belirtti.

HAFTER GÜÇLERİNE KATILMAYI KABUL ETMEZLERSE CEZAEVİNE ATILIYORLAR

Euro-Med'in elde ettiği döküman ve ifadelere göre Sudanlı paralı askerler Hafter güçlerine katılmamaları halinde cezaevi gibi kamplarda tutuluyor bunun için de Libya'da savaşmak zorunda kalıyor.

BAE'DEN MAAŞ ALIYORLAR

Öte yandan A.A. isimli bir paralı askerin aylık 1000 Sudan Poundu (22 Dolar) ücret aldığını ve kendisiyle beraber 25 kişinin daha çöl üzerinden Libya'ya ulaştığını söylediği raporda yer aldı.

Başkente saldırı için gidecek güçlerden bir diğer paralı asker A. S. ise bazen her iki ayda bir para aldıklarını söyleyerek maddi açıdan paralı askerliğin getirisinin az olduğunu ifade etti.

Ayrıca raporda Hafter'in başkent Trablus'a yönelik son askeri kampanyasının 1 milyon 200 bin sivilin hayatını tehlikeye attığı kaydedildi.