5 bin kişinin eğitim gördüğü Musul Askeri Kampı'nın sorumlusu ve Irak Suvat Güçleri Komutanı General Vasık Hamdani, "Irak Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından temin edilen silahlar bize ulaştırıldı. Ancak daha fazla silaha ihtiyaç duyduğumuz bir gerçek. Çünkü IŞİD'e karşı çok ağır bir savaşa gireceğiz" dedi.
Anadolu Ajansı'na konuşan Hamdani, ABD'nin öncülüğünde IŞİD'e karşı mücadele koalisyonu ülkelerinden gelen subayların, kamptaki güçlere savaş eğitimi verdiğini ifade etti.
‘Türkiye'nin rolü büyük'
Iraklı komutanların da bu konuda yeterli donanıma sahip olduklarını dile getiren Hamdani, kampta Türk askeri uzmanların da olduğunu belirtti.
Hamdani, "Irak ve Musul halkı adına Türkiye hükümetine teşekkür ediyorum. Kendimizi savunabilmemiz için yardıma ihtiyacımız var. Türkiye de bunu sağlıyor" diye konuştu.
Hamdani, Irak'ın içinden geçtiği süreçte önemli bir rol oynayan Türkiye'nin söz konusu askeri ve insani yardımlarının büyük bir öneme sahip olduğunu kaydetti.
‘Musul için gün sayıyoruz'
Musul Kampı'nda 7 aydır gönüllü Sünni güçlere eğitim verdikleri bilgisini veren Hamdani, "Askerler tahrip gücü yüksek silahların kullanımı, yakın dövüş, sokak çatışmaları ve cephe savaşlarında yeterli donanıma kavuştu. Heşdi Vatani (Vatan Toplulukları) olarak ifade ettiğimiz bu güçler, Musul'u kurtarmak için gün sayıyor" ifadelerini kullandı.
Şimdiye kadar gönüllü asker ve polis olmak için 8 bin kişinin kendilerine başvurduğunu ifade eden Hamdani, bu sayının 10 binin üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti. Hamdani, Musul işgali sırasında görevinde ihmalkarlık yapanlar için af çıkarıldığını, bu kişilerin tekrar asker veya polis olmak için kendilerine başvurduğunu söyledi.
Operasyonun tarihi belirsiz
Hamdani, Musul'u kurtarma operasyonunun ne zaman başlayacağı sorusuna "Bunun kararını yöneticilerimiz verir. Musul'u kurtarma planını onlar belirler. Biz, en kısa zamanda başlamasını arzu ediyoruz. Bu yakınlarda başlaması en uygun olanıdır. Musul halkı, huzur ve selamet içinde yaşamak istiyor. Evlerini ve barklarını terk edenler de dönmeyi bekliyor. O nedenle bugün başlamasını tercih ederiz" diye yanıt verdi.
Hamdani, Peşmerge'yle de uyum içinde çalıştıklarını, Musul'un kurtarılmasında Kürt güçlerinin belirleyici olacağına işaret etti.
Peşmerge güçlerinin kontrol ettiği Musul çevresinde kurulan 3 askeri kampta Sünni güçler eğitiliyor. Mahmur, Başika ve Rabia'daki kamplarda toplamda 8 bin gönüllüye eğitim veriliyor. Ancak Irak hükümetinin silah yardımının geç başlaması ve sınırlı sayıda gerçekleşmesi, Musul operasyonuna yönelik ciddi bir hazırlık yapılmadığı eleştirilerine neden oluyor. Sünni asker ve polislerin, aylardır silahsız eğitim alması nedeniyle operasyonun gecikeceği belirtiliyor.