Sürgündeki Aktiviste 15 Yıl Gıyabi Hapis
Mısır mahkemesi, insan hakları savunucusu Bahey Hassan’ı, hükümet karşıtlığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkum etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Bahey el-Din Hassan'a yöneltilen suçlamaları 'sahte' ve 'aşırı derecede çirkin' olmakla kınadı.

Oluşturma Tarihi: 2020-08-25 17:41:20

Güncelleme Tarihi: 2020-08-25 17:41:20

Mısır mahkemesi, insan hakları savunucusu aktivist Bahey Hassan'ı, hükümet karşıtlığı gerekçesiyle 15 yıl hapse mahkum etti. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Bahey el-Din Hassan'a yöneltilen suçlamaları 'sahte' ve 'aşırı derecede çirkin' olmakla kınadı.

Gerekçe Sosyal Medya Paylaşımları

Mısır mahkemesi önde gelen bir insan hakları savunucusu olan Hassan'ın “sosyal medya paylaşımları ve yurtdışındaki hükümet karşıtı faaliyetleri nedeniyle” gıyaben 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bahey el-Din Hassan'ın Kahire İnsan Hakları Çalışmaları Enstitüsü'nün müdürü ve Mısır İnsan Hakları Forumu'nun baş danışmanı olarak karşılaştığı suçlamalar arasında “yalan haber yayınlamak” ve “yargıya hakaret” bulunuyor.

Hassan, geçen yıl darbe hükümeti çevresinden gelen ölüm tehditleri nedeniyle beş yıldan uzun süredir Fransa'da sürgünde yaşıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Salı günü Hassan'a yöneltilen suçlamaları "sahte" ve "aşırı derecede çirkin" olmakla kınadı.

Sisi, çeşitli STK örgütleri ve hukukçular tarafından ülke tarihinde görülmemiş en kötü baskıdan sorumlu tutuluyor. Mısır halkının çoğunluğu tarafından seçilmiş Muhammed Mursi'yi 2013'te askeri darbe ile devirdikten sonra iktidara gelen eski bir general olan Sisi yönetimindeki Mısır hapishanelerinde 60.000'den fazla siyasi mahkumun haksız nedenlerle cezalandırıldığı belirtiliyor. Öte yandan yüzlerce mahkumun, merhum Cumhurbaşkanı Mursi de dahil olmak üzere gözaltında çektikleri tıbbi ihmalden öldüğü tahmin ediliyor.

 

Hassan Kimdir?

Bahey eldin Hassan, Mısırlı bir insan hakları savunucusu ve 1980'lerde Mısır insan hakları hareketinin kurucularından biridir. Hassan şu anda, 1993'te kurucusu olduğu Kahire İnsan Hakları Araştırmaları Enstitüsü'nün (CIHRS) Direktörü olarak görev yapıyor. 2014'te ve insan hakları çalışmaları nedeniyle ölüm tehditleri aldıktan sonra Hassan Mısır'ı terk etmek zorunda kaldı. Fransa'da sürgün hayatı sürüyor. Hassan aynı zamanda bir gazeteci, öğretim görevlisi, Arap bölgesinde insan hakları ve demokratik dönüşüm üzerine yayınlanmış çok sayıda makale ve kitabın editörü.

1985'te Mısır İnsan Hakları Örgütü'ne (EOHR) katılan Hassan, 1986'da yönetim kurulu üyesi olarak seçildi. Mısır'daki insan hakları örgütleri dahil birçok STK farklı tehditlerle karşı karşıya. Mısırlı bir STK örgütünün işkenceyle ilgili ilk ayrıntılı raporunun, Hassan'ın Genel Sekreteri olarak ve ilk kez bir Mısırlı için yayınlanmasıyla dikkat çekmişti. Hassan ayrıca, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevi sırasında ve 2013-4'te askeri destekli hükümet altında çalışmayı reddetmişti.

2014'te ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdelfatah al-Sisi'nin göreve başlamasından sadece iki hafta sonra, Hassan, Mısır'daki insan hakları durumu konusunda üst düzey uluslararası yetkililerle ikili görüşmelere girdiği için ölüm tehdidi aldı. Güvenlik gerekçesiyle ve BM dahil Mısır içindeki ve dışındaki STK'lar, akademisyenler ve üst düzey diplomatlar tarafından tavsiye edilmesinin ardından Hassan, 2014'te Fransa'ya gitti. Nisan 2016'da hiçbir resmi bilgilendirme olmaksızın medyadan, Mısırlı insan hakları STK'larını hedef alan bir mahkemenin kendisi ve eşi aleyhine mal varlığının dondurulması kararının alındığını öğrendi.