Almanya'da sürürgünde yaşayan Suudi Prens Halid bin Farhan el Suud, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra kaçan muhaliflerin korunmasını sağlaması için ‘Arap Yarımadası Halkının Özgürlüğü Hareketi' adlı bir muhalefet hareketi başlattığını açıkladı.
Rejimi değiştirmek için muhalefet hareketini kurduklarını belirten muhalif Prenses Suudi, Suudi Arabistan'da anayasal monarşi aradığını ve ülkedeki kronik insan hakları ihlalleri ve adaletsizliği ile mücadele etmek için yola çıktığını söyledi.
İNGİLTERE'DEKİ SİSTEMİ ÖRNEK GÖSTERDİ
41 yaşındaki Prens Suud, "Suudi Arabistan, insanların yeni bir Suudi Arabistan oluşturmak için bir hükümet seçme hakkına sahip olduğu diğer demokrasiler gibi yeni bir sisteme ihtiyaç duyuyor” dedi.
Adli sistemin, insan hakları ve hesap verilebilirlik vizyonuna sahip olduğuna dikkat çeken Prens Suud, “ancak şimdi anayasaya odaklanmalı ve Avrupa'daki Suudilere yardım etmeliy” dedi.
İngiltere'deki sistemi örnek gösteren Prens Suud, "Kraliyet ailesi, tıpkı İngiltere'deki monarşi gibi, ülkenin sembolik başkanları olarak kalacak, ancak insanlar sonunda gücü elinde tutacak" dedi.
Prens Suud, muhalefet hareketinin, Suudi sığınmacılara yardım etmek için uzmanlaşmış tüm avukatlar ve tercümanlar ile temasa geçeceğine ve ülkelerinden kaçmak için yasal destek ve diğer tüm desteklerin sağlanacağına dikkat çekti.
MUHALİF AKTİVİSTLER DESTEKLENECEK
Suudi rejimini değiştirme arayışının yanı sıra, Prens Suud, Avrupa ve Suudi aktivistleriyle işbirliği içinde bulunduğunu belirterek, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde iltica başvurusunda bulunmalarına yardımcı olarak Suudi Arabistan'daki adaletsizlik, işkence ve zarardan kaçan vatandaşları desteklemeyi hedefliyor.
Prens Suud, Suudilere yönelik suistimalleri vurgulamak için medyaya yardım etmeyi ve desteklemeyi ve aktivistlerin serbest bırakılması için baskı yapacak bir komite kurmayı düşünüyor. Yeni hareketinde hâlâ yönetici ailenin tek prensi olduğuna dikkat çekti, ancak diğer prenslere katılmayı umuyor.
HAREKETE KATILANLAR
2014'ten beri Dublin'de yaşayan Suudi liderlerinden biri olan Abdul Aziz el-Amoudi de yeni muhalefet hareketine katılanlar arasanda.
Ayrıca, Suudi mültecilere Avrupa'ya gelen yardımlarıyla tanınan hukuk tercümanı Abdel Salam İsmail adlı yeni harekete katıldı.
İsviçreli gazeteye verdiği demeçte İsmail, "Sığınma konularında uzmanlaşmış avukatları dahil etmekle kalmayacağız, aynı zamanda Suudi mültecilere aile birleşmesi talepleri de dahil olmak üzere hizmet vermeye ve topluma entegre olmalarına yardım edeceğiz" dedi.
‘REJİM, BENİ DE KAÇIRACAKTI'
Bu arada The Independent gazetesi ile bir söyleşi yapan Farhan el Suud, aralarında prenslerin de bulunduğu muhalifleri kaçırmak için bazı toplantılara davet etmenin Suudi yetkililer tarafından sık başvurulan bir yöntem olduğunu söyledi. El Suud, Cemal Kaşıkçı'nın başına gelenleri eleştiren en az beş kraliyet üyesinin ortadan kaybolduğunu, ülkenin kurucusu Kral Abdülaziz'in torunları olan bu kişilerin hepsinin Kaşıkçı cinayetinden Suud rejimini sorumlu tutuğunu ve şimdi nerede olduklarını bilinmediğini öne sürdü. El Suud, bu durumun Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın muhaliflerini susturmak için başlattığı baskı rejiminin parçası olduğunu söyledi.
‘EN AZ 30 DEFA ELÇİLİĞE ÇAĞRILDIM, GİTMEDİM'
Sürgündeki Prens, Suudi yetkililerin Kaşıkçı'nın öldürülmesinden 10 gün önce kendisini de benzer bir şekilde hedef almaya çalıştığını savundu. 41 yaşındaki El Suud, kendisinin Mısır'a gidip Kahire'deki Suudi Elçiliği'nde rejim yetkilileriyle görüşmesi karşılığında ailesine ‘büyük bir çek' ve milyonlarca dolar teklif edildiğini söyledi. Buna göre prense, ‘Suudi yetkililerin mali sıkıntı yaşadığını duyduğu' ve ‘yardım etmek istedikleri' bilgisi verildi; güvence altında olacağı da garanti edildi. Prens, “Bugüne dek Suudi yetkililer beni 30'dan fazla kez Suudi elçiliğine çağırdı ama her seferinde bunu reddettim. Elçiliğe gidersem ne olabileceğini biliyorum. Cemal'in kaybolmasından yaklaşık 10 gün önce bana bir çek vermek için ailemden beni Kahire'ye getirmelerini istediler. Reddettim” dedi.
PRENS SUUD KİMDİR?
Almanya'da zorunlu sürgün hayatı yaşayan Prens Suud, Suudi hükümetini eleştirdiği için tutuklama emriyle aranıldığını öğrendikten sonra 2007 yılında Suudi Arabistan'dan gizlice ayrılmıştı. Suud kraliyet ailesine karşı çıkan Prens Halid bin Farhan el Suud Almanya'da sürgünde yaşıyor. Kendisi ve ailesi Almanya devletinin koruması altında. Halid bin Farhan uzun yıllardır Suudi Arabistan'a reform getirme çabalarıyla tanınıyor.