TİMETURK | HABER MERKEZİ
Ateşkesin gündeme gelmesi, netleşmesi ve ayrıntılarının ortaya çıkması ile akla gelen soruları sıralayan Yetkin, cevap aranmaya kalkıldığında aslında bir "yol haritası" ile karşılaşıldığını söyledi.
Yetkin yol haritasını şu şekilde sıraladı:
1- ATEŞKES
İçinde bulunduğumuz bu süreçte Türkiye ve Rusya sürecin tarafları değil, “garantörleri”. Rusya rejim ve rejim safındaki güçlere, Türkiye de rejime karşıt güçlere kefil oluyor, ama diğer her tarafça terörist kabul edilen El Nusra ve IŞİD bu anlaşmanın kapsamı dışında. Halep'in tahliyesi sırasında sağlanabilen ateşkesin Suriye'nin tamamına yayılabilmesi amaçlanıyor. Bu sağlanabilirse, taraflar olduğu yerde “donup kalacak”, birbirlerine karşı hava akınları ya da topçu atışları vs duracak ama El Nusra ve IŞİD'e karşı harekât bunun dışında kalacak. (Mesela Fırat Kalkanı, El Bab harekâtı devam edebilecek.)
2- GÖRÜŞLMELER
Ateşkes genel anlamıyla sağlanabilirse, taraflar, yani Şam rejimine bağlı ve muhalif güçler Astana'ya davet edilecek. Rusya, Türkiye ve İran orada da görüşen taraflar olarak değil garantör ve gerekirse “kolaylaştırıcı” taraflar olarak bulunacak. (Malum, İran yanlısı gruplar da Rejim safında çarpışıyor Suriye'de.) Türkiye Astana görüşmelerinde Birleşmiş Milletlerin da gözlemci ve gerekirse kolaylaştırıcı olarak bulunmasından yana.
3 - TAAHHÜT
Eğer Astana görüşmelerinde de ilerleme sağlanırsa sonuç paketi, Cenevre'de Şubat ayında BM gözetiminde devam etmesi planlanan Suriye görüşmelerine bir “alternatif olarak değil, tamamlayıcı olarak” sunulacak. Rusya, Türkiye ve İran bu anlaşmanın uygulanmasına ortak desteklerini taahhüt etmiş olacaklar. Böylece Suriye'de kalıcı ateşkes ve barış için “geçiş hükümeti” aşamasına geçilmesi amaçlanıyor.
'Suriye'de ateşkes bir anlaşmadan çok bir yol haritası'
Hürriyet Yazarı Murat Yetkin, dikkatle bakıldığında bir yol haritasının netleştiğini söyledi.
9 Yıl Önce Güncellendi
2016-12-29 09:30:50
SON VİDEO HABER
Haber Ara