Suriye'de insanlık dramı da kuşatma altında
Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Başkanı Liu, 'Suriye'de 1,5 milyonun üzerinde insan kuşatma altında' dedi...

Oluşturma Tarihi: 2016-03-05 05:20:48

Güncelleme Tarihi: 2016-03-05 05:20:48

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Başkanı Joanne Liu, Suriye'de savaş nedeniyle 1, 5 milyonun üzerinde kişinin kuşatma altında yaşadığını söyledi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki bir üniversitede "Cephedeki Doktorlar: Tıpta İnsani Zorluklar" başlıklı bir konferans düzenlendi.

Konferansın açılışında konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) Başkanı Joanne Liu, "Tahminlerimize göre Suriye'de 1, 5 milyonun üzerinde insanın kuşatma altında yaşıyor ve bu bölgelerde tıbbi destek sistematik olarak engelleniyor. Durumu kritik olan hastaların ve yaralıların tahliyesi ise imkansız" dedi.

"Rejimin bulunduğu bölgelerde çalışmak DAEŞ'in olduğu yerlerde çalışmaktan daha az tehlikeli değil"

Örgütün 2011'den bu yana Suriye'de hizmet verdiğini ve birçok yere ulaşılmakta sıkıntı çekildiğini aktaran Liu, "Suriye rejiminin olduğu bölgelerde çalışma hakkımız yok. Personelimiz burada kaçırılıyor. Rejimin bulunduğu bölgelerde çalışmak DAEŞ'in olduğu yerlerde çalışmaktan daha az tehlikeli değil" diye konuştu.

Suriye rejimi ve yanında savaşan Hizbullah'ın kuşattığı Suriye'deki Madaya'nın kuşatma taktikleri açısından verilebilecek en önemli örnek olduğunu söyleyen Liu, "MSF'nin desteklediği hastaneden gelen bilgiye göre şimdiye kadar Madaya'da 49 kişi açlıktan öldü. Durumu kritik 14 hasta ise tahliye edilmeyi bekliyor" sözlerine yer verdi.

"Hastanelerin kazayla vurulduğu açıklamalarına inanmakta zorlanıyorum"

Suriye'de 153 sağlık merkezinin MSF tarafından desteklendiğini belirten Liu, dünyanın birçok yerinde hastanelerin hava saldırıları ile vurulduğunu dile getirdi. Liu sözlerini şöyle sürdürdü:

"İdlib'te desteklediğimiz bir hastane 15 Şubat'ta hava saldırısı ile yok edildi. En az 25 insan öldü. Bunların 9'u sağlık personeli 16'sı ise hastaydı. Hastanenin dört füzeyle vurulmasından 40 dakika sonra yardım ekipleri enkazda çalışırken alan tekrar vuruldu. Hastanelerin alaycı bir şekilde vurulması ve doktorların öldürülmesiyle 40 bin insan tıbbi yardımdan yoksun kalıyor Hastanelerin kazayla vurulduğu açıklamalarına inanmakta zorlanıyorum."

Avrupa'da sığınmacılara kapılarını açmayan ülkelere çağrıda bulunan Liu, "Dünya, Avrupa kıyılarına ulaşan bu küresel göçe dikkat etmeye başladı. 2015'te bir milyonun üzerinde insan savaş ve zulümden kaçtı. Bunların yüzde 49'u Suriye, yüzde 21'i Afganistan ve yüzde 9'u Irak'tan. Avrupa'daki hükümetler bu insanların yollarına ölümcül engeller koyarak buna cevap veriyorlar" ifadesini kullandı.