'Suriye’deki savaşa siyasi çözüm bulunmalı'
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un özel danışmanı Prof. Dr. Sachs, 'Suriye’de devam eden savaşa siyasi bir çözüm bulmak gerekiyor' açıklamasında bulundu.

Oluşturma Tarihi: 2016-01-16 13:30:45

Güncelleme Tarihi: 2016-01-16 13:30:45

AA'nın haberine göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un özel danışmanı Prof. Dr. Jeffrey Sachs, "Suriye'de devam eden savaşa siyasi bir çözüm bulmak gerekiyor. Ben her zaman tek gerçek çözümün BM Güvenlik Konseyi'nden geçmesi gerektiğini söyledim” dedi.

Columbia Üniversitesi'nde öğretim üyeliği de yapan Sachs, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine Sachs, tüm dünyada çok fazla belirsizlik yaşandığını, herhangi bir kurumun petrolün varil fiyatının 30 dolara kadar düşeceği konusunda bir tahminde bulunamadığını söyledi. Son günlerde Çin ekonomisinde çok fazla belirsizlik bulunduğunu vurgulayan Sachs, şunları kaydetti:

"Mülteci krizi Türkiye ve Avrupa'da denge bozucu unsur"

Jeffrey Sachs, mülteci krizinin sosyal ve politik olarak Türkiye'de ve Avrupa'da denge bozucu unsur olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bu Avrupa'da bir numaralı siyasi bir sorun. Mülteci krizi ile ilgili iki şey söylenebilir. Birincisi insani açıdan bakılırsa, mültecilerin yardıma ihtiyaçları var. Çünkü onlar hayatlarını kurtarmak için kaçıyorlar. Fakat çözüm açısından bakılırsa, tek cevap ‘Suriye'deki savaşı sona erdirmek ve bölgedeki istikrarsızlığı bitirmek'. Bu da diplomatların sorumluluğunda. Eğer savaş bu şekilde devam ederse, daha fazla insan tehlike içinde olacak, daha fazla mülteci olacak ve felaket devam edecek.. Gerçekten Suriye'de devam eden savaşa siyasi bir çözüm bulmak gerekiyor. Ben her zaman tek gerçek çözümün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden geçmesi gerektiğini söyledim.” 

"Dünyada halen yoksulluğun olması aptalca” 

Dr. Jeffrey Sachs, yoksulluğa ilişkin de “dünyada halen yoksulluğun olması aptalca” değerlendirmesinde bulundu.

21. yüzyılda ve ileri teknoloji devrinde bu tür sorunların çözüme kavuşturulmasının kolay olduğunu belirten Sachs, "Aşırı yoksulluk devam ediyorsa bize yazıklar olsun. Çünkü bu problemler pratik olarak çözülebilecek şeyler. Yoksulluk bir kader değil ya da tarihten bir miras değil. Biz şu ana kadar bitirmiş olmalıydık” şeklinde konuştu.