Suriye İslam Meclisi'nden Doğu Guta çağrısı
Suriye İslam Meclisi: 'Katliam, yıkım ve kuşatma ile birlikte gelen açlık bütün insanlığın alnında bir utanç vesikasıdır. Bu trajedinin derinliğini dünyaya duyurmak için halk dayanışması gerekiyor.'

Oluşturma Tarihi: 2018-02-20 16:30:33

Güncelleme Tarihi: 2018-02-20 16:30:33

 Suriye İslam Meclisi, ülke'de rejim güçleri ve müttefiklerinin saldırılarına maruz kalan Doğu Guta bölgesinde yaşanan trajedinin derinliğini dünyaya duyurmak için "halk dayanışmasının" gerektiğini belirtti.

İslam Meclisi, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Guta'daki kardeşlerinin yükünün hafifletilmesi için Huran Cephesi (Mehd es-Sevra) ile kuzey cepheleri başta olmak üzere tüm bölgelerdeki cephelerin harekete geçmesiyle rejim kuvvetlerinin Doğu Guta'ya olan yoğun baskısının azaltılmasının hedeflendiği aktarıldı.

"AÇLIK BÜTÜN İNSANLIĞIN ALNINDA BİR UTANÇ VESİKASIDIR"

Açıklamada, basın ve yardım kuruluşları ile siyasi faaliyet yürüten gruplar Doğu Guta'daki kardeşlerinin yanında yer alması, onlara savunma ve direniş için gerekli yardımı sağlaması gerektiği vurgulanarak, "Katliam, yıkım ve kuşatma ile birlikte gelen açlık bütün insanlığın alnında bir utanç vesikasıdır. Bu trajedinin derinliğini dünyaya duyurmak için halk dayanışması gerekiyor." ifadesi kullanıldı.

İslam meclisi, bütün hükümetlerden, uluslararası ve bölgesel kurumlardan, başta Doğu Guta olmak üzere Suriye halkının maruz kaldığı zorlukları sona erdirme çalışmalarına katılmaları temenni edildi.

Açıklamada ayrıca "Suriye Kurtuluş Cephesi" adı altında, Ahrar eş-Şam ile Nureddin ez-Zengi gruplarının birleşmesiyle sonuçlanan başarılı adımdan duyulan memnuniyet dile getirilerek, bu başarının bütün grupları kapsaması, tek bir bayrak altında birleşilmesi ve ortak ordunun kurulması gerektiği kaydedildi.

Suriye'de, Beşşar Esed rejimine karşı savaşan Ahrar eş-Şam ile Nureddin Zengi grupları geçen pazar günü, "Suriye Kurtuluş Cephesi" adı altında birleştiklerini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler (BM), dün yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin kuşatması altındaki Doğu Guta'ya yönelik saldırılar nedeniyle 400 bin sivilin güvenliğinden endişe duyulduğunu, çocukların aşırı derecede yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğunu ve bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmaya başladığını belirtmişti.

Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta, Astana anlaşmalarında gerginliği azaltma bölgesi ilan edilmişti. Ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını ve son aylarda ise saldırılarını şiddetlendirdi. İnsani krizin derinleştiği bölgede, binlerce hasta ve sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoğu çocuk veya ileri evre kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek açlık ve ilaçsızlık yüzünden hayatını kaybetti.