'Suriye’nin kuzeyindeki gruplar Astana için şartlarını belirtti'
Rus Haber Ajansı Sputnik 'Suriye’nin kuzeyindeki silahlı gruplar' şeklinde tanımladığı grupların 'Astana görüşmelerine katılım ile ilgili şartlarını açıkladıklarını duyurdu.

Oluşturma Tarihi: 2017-01-13 15:33:41

Güncelleme Tarihi: 2017-01-13 15:33:41

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Ajans, şartları söz konusu gruplardan "Halk Diplomasisi Hareketi" lideri Mahmud Afandi'nin açıkladığını duyurdu.

Ankara'da RİA Novosti'ye konuşan Afandi “Suriye'nin kuzeyindeki silahlı gruplar Astana'ya katılım şartlarını belirtti. Bu şartlar arasında uluslararası gözetim altında bir ateşkes sağlanması var” dedi.

Afandi, Astana'ya katılacak muhalif grupların belirlenme işleminin henüz tamamlanmadığını da söyledi.

"BİR SONRAKİ TOPLANTI MISIR'DA"

Halk Diplomasisi Hareketi Genel Sekreteri Kasım Hatip, Kahire'de kurulan grubunun Astana ve Cenevre'deki görüşmelerin ardından (tahminen bir hafta ya da bir ay sonra) Mısır'da toplantı yapacağını kaydetti. Hatip şunları söyledi:

"Kahire'deki Suriye muhalefet toplantısı için hazırlıklar devam ediyor. Toplantının Astana görüşmeleriyle bir ilgisi yok. Bu toplantıların ilki 23 Ocak 2015'te yapıldı. 7-8 Haziran'da Kahire-2'yi gerçekleştirdik. Bugün ise Kahire-3 yapma ihtiyacı hissediyoruz."

SURİYE'NİN KUZEYİ ve SİLAHLI GRUPLAR

Batı Kürdistan ve Suriye Kürdistanı şeklinde bilinen Rojava bölgesini niteleyen ifade, Rus Ajans tarafından açılmasa ve PYD zikredilmese de işaret edilen bölgede PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin var olduğu biliniyor.

Kobani, Afrin ve Derik'i de içine katarak bri kanton oluşturulan bölge Suriye rejiminden "federasyon" talep ediyor.

Türkiye PYD'nin kesinlikle Astana'da olmasını istemiyor.

ASTANA GÖRÜŞMELERİ

Suriye'deki ateşkesin en önemli "meyvesi" olan ve 23 Ocak'ta Kazakistan'ın Başkent'i Astana'da başlayacak Suriye zirvesinde Rejim ve muhalifler arasındaki görüşmelere Türkiye ve Rusya garantörlük edecek.

Rusya ve Türkiye'nin teklifi ile Esed rejimi ve muhalifler arasında kabul edilen "Astana görüşmeleri" , garantör ülkeler tarafından defalarca "BM'nin yürüttüğü Cenevre sürecinin bir devamı" olarak nitelendirilmişti.

Buna rağmen BM ve ABD'nin büyük ölçüde dahil olmadığı, "masanın dışında kaldığı" süreç muhalifler tarafından boykot edilmişti. Muhalifler 3 ocakta yaptıkları ortak açıklamada "Rejim güçleri ve müttefikleri, saldırıları sürdürerek birçok kez büyük ihlallerde bulundu" diyerek görüşmeleri boykot kararı aldıklarını belirtmişti.

Halen süren boykot kararı üzerine muhaliflerden bir açıklama gelmezken garantör ülke Rusya ve Türkiye'den sürecin "normal" bir şekilde başlayacağına dair açıklamalar geliyor.

Son olarak cuma günü (6 Ocak 2016) New York'ta konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Astana'daki görüşmenin temelini BMGK ve Cenevre görüşmelerinin oluşturacağını ifade etti.

BM DE KATILACAK

Birleşmiş Milletler'in de Astana sürecine katılacağı öğrenildi. Birliğin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yardımcısı Michael Contet'in 4 Ocak'ta Astana zirvesine davet beklediklerini söylemesi üzerine Rusya'nın BM Daimi Temcilcisi Vitaliy Çurkin, De Mistura'nın da Astana'ya davet edildiğini açıkladı.