Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Kolejin Türk öğrencilerinden Nilsu Çelikel ve 8 arkadaşı, TDV Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) ve Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) ortaklaşa yürüttüğü projeden Kanada'da televizyon aracılığıyla haberdar oldu. Projeye ilgi duyan 9 öğrenci, faaliyetlere destek vermek amacıyla Ankara'ya geldi.
Çelikel'in yanı sıra Filistin, İran, Afganistan, Bulgaristan, Amerika, Umman, Yunanistan ve Bosna Hersek uyruklu 8 arkadaşı, projenin uygulandığı okullara giderek Suriyeli öğrencilerle bir araya geldi.
Nilsu Çelikel, TDV'nin Suriyeli mültecilerin çocuklarına yönelik projesini çok anlamlı bulduklarını ve etkilendiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Okulumuzda gönüllülüğe çok önem veriliyor. Yazın gönüllülerle ilgili bizden çalışma isteniyor. Okulun amacı, insanları, kültürleri ve farklı unsurları barış içinde bir araya getirebilmek. Eğitimi de bunu sağlayabilmek için bir unsur olarak destekliyor. Okulumuzda 80 ülkeden insan var. Ben de projeyi televizyonda gördüm. Suriyeli mültecilerin durumunu bildiğim için, TDV projesindeki okulları gördük ve KAGEM ile iletişim kurduk. Arkadaşlarımıza söyledim ve onların ilgisini çekti."
Arkadaşlarıyla düşüncesini paylaştıktan sonra bir araya gelerek tamamen kendi imkanlarıyla Türkiye'ye gelmeyi kararlaştırdıklarını anlatan Çelikel, Suriyelilerin eğitim gördüğü okullarda çok güzel çalışmalarla karşılaştıklarını söyledi.
Filistinli Mana: "Öğretmenler, anne-baba gibi davranıyor"
Çelikel, "Ne kadar şanslı öğrenciler dedik. Umarım sokaktaki diğer Suriyeli çocuklar da böyle imkanları bulurlar. Proje ile çocuklarla oldukça ilgilenildiğini gördük. Eğitime kendini adamış bir eğitimci kitlesi var. Herkes oldukça samimi davranıyor ve çocuklara karşı çok iyi davranılıyor. Bu projenin ne kadar önemli olduğunun fark edilmesi gerekir" dedi.
Filistinli Aia Mana ise proje kapsamındaki okullarda öğrencilerle çok ilgilenildiğini belirterek, "Bu okullarda kendilerini çocukların eğitimine adamış insanlar gördük. Bu işi açık yüreklilik ve samimiyetle yapıyorlar. Öğretmenler Suriyeli çocuklara öğrenci gibi değil anne-baba gibi davranıyor. Bunlardan çok etkilendik" diye konuştu.
Palakoğlu: "18 okulda 10 bin öğrencimiz var"
Öğrencileri makamında kabul eden TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, vakfın çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Palakoğlu, Suriye'de yaşanan iç savaş nedeniyle çok sayıda insanın ülkesini terk ettiğini, Türkiye'de de 2 milyondan fazla Suriyeli sığınmacı bulunduğunu belirtti.
Ülkelerini terk eden ailelerin çocuklarının eğitiminin de yarıda kaldığını ifade eden Palakoğlu, bu noktada Suriyeli ailelere destek olmak amacıyla MEB ile ortaklaşa bu projeyi başlattıklarını söyledi.
Palakoğlu, şunları kaydetti:
"Bu proje kapsamında şu anda Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Nizip ve Ankara'da toplam 18 okulumuzda yaklaşık 10 bin öğrencimiz var. Bunların tamamı Suriyeli kız ve erkek çocuklar. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, Suriyeli öğretmenlerce, kendi müfredatına göre ders veriliyor. Bu projeyi savaştan etkilenen öğrencilerin eğitim hayatının kesintiye uğramaması için başlattık. Yarın inşallah Suriye'de savaş bitip ülkelerine döndüklerinde eğitim anlamında geri kalmış olmayacaklar."
Suriyeli öğrencilerin eğitim gördüğü okullarda etkinliklere katılan öğrenciler, Suruç'ta mültecilerin kaldığı kampı da ziyaret edecek.