Suudi akademisyene sosyal medya kullanımı nedeniyle idam cezası
Suudi Arabistan'ın önde gelen hukuk profesörü Awad Al-Qarni, ülkesi hakkında 'düşmanca' bilgi ve haber yaymak için Twitter'da hesap sahibi olmak ve WhatsApp gibi platformları kullanmakla suçlandığı iddiasıyla idam cezasına çarptırıldı.

Oluşturma Tarihi: 2023-01-15 19:44:47

Güncelleme Tarihi: 2023-01-15 19:44:47

Suudi Arabistan'ın önde gelen hukuk profesörü Awad Al-Qarni, sosyal medya kullanımı nedeniyle ölüm cezasına çarptırıldı.

The Guardian gazetesinin bugün bildirdiğine göre, reform yanlısı 65 yaşındaki din adamı Awad Al-Qarni, hükümet karşıtı haberleri yaymak için Twitter, Facebook, WhatsApp ve Telegram gibi platformları kullanmakla suçlanıyor.

Awad Al-Qarni, Eylül 2017'de, o zamanlar yeni atanan Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın, sözde yolsuzlukla mücadele girişiminin bir parçası olan muhalefete karşı bir baskıyı yönettiği sırada tutuklandı. Tutuklanmadan önce Qarni'nin Twitter'da 2 milyon takipçisi vardı.

Qarni'nin geçen yıl krallıktan kaçan ve sığınma talebinde bulunduğu İngiltere'de yaşayan oğlu Nasır ise, babasına yöneltilen suçlamaların ayrıntılarını gazeteyle paylaştı. Ekim ayında, babasının sivil giyimli silahlı polisler tarafından tutuklanmasını çevreleyen şiddetli koşulları anlattı.

Oğul Nasır, “Makineli tüfek ve tabancalarla silahlanmış 100'den fazla adam. Evin etrafını sardılar. Eve girmemiz zorla engellendi" dedi.

Qarni'ye yöneltilen suçlamalar arasında, görüşlerini ifade etmek için sosyal medyayı, özellikle de kendi adına bir Twitter hesabını kullanması yer alıyor. Ayrıca bir WhatsApp grup sohbetine katılmak ve bir Telegram hesabı oluşturmakla ve ayrıca videolarda Müslüman Kardeşler'i övmekle suçlanıyor.

Nasır'ın paylaştığı mahkeme belgeleri de Veliaht Prens Muhammed Salman'ın fiili iktidara gelmesinden bu yana sosyal medya kullanımının suç sayılmasının arttığını gösteriyor.

Geçen yıl İngiltere'nin Leeds şehrinde okuyan doktora öğrencisi ve iki çocuk annesi Salma Al-Shehab, Twitter hesabı sahibi olmak ve muhalifleri ve aktivistleri takip edip retweetlemekten 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Başka bir kadın Noura Al-Qahtani de, Twitter kullandığı için 45 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sürgünde yaşayan insan hakları savunucuları ve Suudi muhalifler de, Birleşik Krallık'taki yetkililerin Suudi hükümetini eleştirdiği düşünülen kişilere karşı yeni ve şiddetli bir baskı uyguladığı konusunda uyardılar.